Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

”Ska han verkligen träna efter hjärtmuskelinflammationen?”

12 jul, 2025
Orolig mamma som pratar med sin vuxna son.
"Berit" har en son som drabbats av inflammation i hjärtmuskeln. Nu undrar hon om han verkligen borde träna så hårt som han gör. Läkaren Gunilla Hasselgren ger lugnande besked.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Fråga: Jag har en son som är 45 år. När han var 15 år fick han hjärtmuskelinflammation. Nu undrar jag: Han har inte blivit kallad på undersökning sedan dess och jag trodde att man följde upp sådant under åren.

Han springer ofta, ibland långa lopp, och spelar lite hockey. Jag är så orolig för att det ska hända något när han pressar sig så. Kan han vara lugn och fortsätta träna eller ska han ta kontakt med sjukvården och be om en kontroll?

/Berit, 70 år.

Gunilla Hasselgren

  • Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
  • Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.

Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: "Bestående men är ovanligt"

På din beskrivning låter det som om din son är helt frisk och orkar träna och hålla i gång. En hjärtmuskelinflammation i tonåren som läkte ut spontant för länge sedan påverkar honom inte i nuläget.

Annons

Man kan drabbas av en hjärtmuskelinflammation som en komplikation till en virusinfektion. Det är den vanligaste orsaken. Man blir då andfådd och trött, får ont i bröstet och kan känna av hjärtklappning eller hög puls. Feber kan även finnas med i bilden.

Läs också: Träning under en infektion kan leda till hjärtmuskelinflammation.

Man kan till en början behöva observeras på sjukhus för att se om man behöver avlasta hjärtat som inte orkar pumpa lika kraftfullt under inflammationen. På EKG kan man se tecken till att hjärtat är ansträngt.

Förmodligen var det ett relativt normalt förlopp utan några ytterligare komplikationer eftersom man inte ansåg att han behövde följas upp med några tester efteråt.

Mabra 21-dagar logoMabra 21-dagar
Sommarkampanj 60% rabatt

Kom i form på 21 dagar!

Skaffa nya kost- och träningsvanor med MåBra. För bara 199 kr får du:
  • Kostplan
  • Träningsfilmer
  • Recept
  • Experttips

Man kan visserligen känna sig trött och behöva ta det lugnt i några månader, men några bestående men är ovanligt att man ser. De ska då ha gett sig till känna i anslutning till att han var sjuk genom just kvarstående andfåddhet eller problem med hjärtrytmen till exempel.

Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Vi ser heller inte att en övergående hjärtmuskelinflammation hör ihop med någon ökad benägenhet för att få hjärtproblem längre fram i livet. Däremot rekommenderar vi ju rent allmänt att man kontrollerar sitt blodtryck när man kommit upp i din sons ålder.

Annons

Ett högt blodtryck är en riskfaktor för att få hjärt- och kärlsjukdom om man inte behandlar det. Man kan även ha ärftlighet för de här sjukdomarna, som gör det extra viktigt att hålla koll på.

För att förebygga problem med hjärtat är det bra att motionera, vilket din son gör med den äran. Att träna regelbundet är en friskfaktor i sammanhanget. Mår man bra och inte känner av sitt hjärta finns ingen anledning att undersöka eller utreda det vidare.

Men, som sagt, en kontroll av blodtrycket är alltid bra när man passerat 40 år. Ligger det lite högt trots träning kan det behöva regleras med blodtryckssänkande medicin.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
    • Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg - 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons