Ökar fallen av tuberkulos? Kan bryta ut vid ett senare tillfälle
Fråga: Jag har hört bland mina bekanta att fallen av tuberkulos tycks öka. Jag är kanske bakom flötet, men trodde knappt att den sjukdomen fanns längre.
Kan inte du berätta mer om tuberkulos, och förtydliga för mig om jag behöver vara orolig eller tänka på att skydda mig på något sätt? Finns det andra sjukdomar jag borde vara mer orolig över?
/Elisabeth, 82 år.
Gunilla Hasselgren
- Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
- Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar: "Sjukdomen är fortsatt vanlig"
Tuberkulos är fortsatt vanligt i världen, men i Sverige är sjukdomen ovanlig och det är ett fåtal som smittas. Vi har inte sett någon ökning på senare tid, så det måste ha varit en känsla av ökning eller felaktig information som dina bekanta fått till sig.
Bakterien är speciell såtillvida att den kan smittas och ligga kvar latent i kroppen hos en person under hela livet, utan att sjukdomen bryter ut. Man smittar inte om man bara bär på bakterien, och mindre än var tionde som bär på bakterien insjuknar.
Man kan bara smitta andra om man har en aktiv tuberkulossjukdom i lungorna med hosta, och även då smittar den inte så lätt. Det krävs att man bor ihop, har nära kontakt och upprepat utsätts för smittan. Man behöver alltså inte vara orolig för att få tuberkulos om någon hostar under en busstur.
Har man smittats har det i regel skett då man fötts eller bott i ett land med brist på sjukvård, svårare ekonomiska förhållanden och där tuberkulos är vanligt. Man kan även få sjukdomen om man har ett nedsatt immunförsvar. Äldre personer över 80 år som smittats under sin barndom kan därför insjukna, men det hör inte till vanligheterna. Ett ytterligare exempel på att tuberkulos inte är vanligt i Sverige är att vi inte längre behöver vaccinera mot sjukdomen.
Med stigande ålder försvagas immunförsvaret, och har man underliggande sjukdomar kan man drabbas värre vid infektioner. De infektioner man kan och bör förebygga genom vaccination när man är över 80 år är säsongsinfluensa och covid-19. Man kan även förebygga lunginflammation med vaccin som tas vart femte år. Bältros går även att vaccinerna mot, men än så länge får man stå för just den kostnaden själv.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
- Ulrika Sjöberg, aukt. sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg - 1 och parterapeut. Driver online mottagningen Actig.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT