Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför kliar det när jag blir blöt?

27 maj, 2023 
Kvinna i badrock kliar sig på armen
Signaturen "Snart desperat" får klåda när hon håller på att torka efter att ha varit våt. Läkaren Michael Seipel misstänker att det kan vara ett ovanligt tillstånd som kallas vattenklåda.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en 55-årig kvinna som undrar över min klåda som ibland kan vara nästan olidlig. Den kommer alltid när jag varit våt, som när jag badat, duschat eller svettats mycket. Det är alltid efteråt när jag håller på och torkar, aldrig när jag är i vattnet. Det är inte varje gång men det har blivit värre med åren.

Har varit hos flera läkare och fått olika besked. Några säger att det är huden som är torr och så har jag fått salva för det, bland annat Canoderm och Propyless som inte hjälpt. Andra säger att det är något slags nässelfeber och så har jag fått tabletter för det som heller inte hjälpt. Nu senast har jag gjort allergitest som inte visade något. Nu vet min läkare inte vad han ska göra. Jag kan väl inte vara den enda som har det här. Vill gärna ha ett råd om vart jag ska vända mig. /Snart desperat

Läkaren Michael Seipel svarar: "Klådan kommer när man torkar och blir avkyld"

Det finns inget att kritisera i de bedömningar som gjorts av de läkare som du har besökt. Man har helt enkelt gått efter vad som är det vanligaste. Så är det inte sällan när man ska ställa diagnos, men när patienten inte svarar på behandlingen eller beskriver symtom som inte riktigt passar in måste man ompröva. Man får aldrig sluta vara nyfiken. Det är ju när man får leta förklaringar som man verkligen lär sig.

Annons

Michael Seipel

 • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
 • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

På den beskrivning som du ger kan jag tänka mig att det är ett ovanligt tillstånd som kallas vattenklåda, aquagen pruritus på fackspråk. Det typiska är att man reagerar med intensiv klåda efter det att man varit i kontakt med vatten eller svettats intensivt. När man badar och duschar är det inga problem. Klådan kommer när man torkar och blir avkyld och den kan sitta i upp till en timme.

I vissa fall kan man lyckas förebygga genom att ta vanliga ”allergitabletter”/antihistamin en timme innan man badar eller duschar. Man kan också prova med att ta en låg daglig dos Magnecyl eller Treo, en fjärdedel till en halv tablett.

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

Bakgrunden till detta är följande. Dessa läkemedel innehåller den aktiva substansen acetylsalicylsyra/ASA. Man misstänker att klådan orsakas av att blodplättar/trombocyter fastnar i de ytliga blodkärlens väggar i samband med avkylningen och då frisätter ämnen som orsakar klådan. ASA påverkar blodplättarna, stabiliserar dem, så att de retande ämnena inte frisätts.

Annons

Detta är mina gissningar. Ta med dem som utgångspunkt för en diskussion med din läkare. Klåda kan också ha samband med andra sjukdomar och man måste alltid utesluta sådant som kräver speciell behandling.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons