Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Jag ser sämre – är grå starr ärftligt?

17 dec, 2023 
Kvinnoögon närbild samt bil på bilkörning i mörkret
En orolig 53-årig läsare undrar om det kan vara starr som gör att synen blivit sämre, framförallt i mörkret? MåBras doktor, Gunilla Hasselgren, svarar.
Annons

Fråga: Både min mormor och mamma har opererats för grå starr. Jag vet att det är ärftligt men vad ska jag hålla koll på och när söker jag hjälp? Hur ärftlig är grå starr? Jag tycker att min syn blivit sämre, särskilt i mörker. Jag är 53 år.

/Orolig

Doktor Gunilla Hasselgren svarar: Orsaker och tecken på starr

Grå starr, eller katarakt, är den vanligaste synnedsättningen hos äldre. Risken att utveckla den ökar med åldern. Det som händer är att ögats lins grumlas, vilket kan ses som en del av naturligt åldrande, och är alltså inte ärftligt i den bemärkelsen. När grå starr drabbar barn eller unga kan ärftlighet eller vissa sjukdomar ligga bakom.

Synen ändras med åren, så det är bra att emellanåt kontrollera sig hos en optiker. Försämrat mörkerseende är inget symtom vi kopplar direkt till grå starr, utan kan ha med ändrad synskärpa att göra. Optikern kan ge råd om lämpliga glasögon vid mörkerkörning, om man har ett behov av det. Grå starr ger sig oftare till känna genom att man lättare bländas vid nattkörning, men framför allt genom att man ser sämre.

Annons

Optikern kan upptäcka linsgrumling och remittera till ögonklinik om synnedsättningen är så stor att man behöver opereras och byta ut linsen på ett eller båda ögonen. Man kan inte justera synnedsättning på grund av grå starr med glasögon. Starroperationer är mycket vanliga ingrepp, man räknar med att ungefär hälften av befolkningen kommer att behöva opereras under sin livstid.

Riskfaktorer för starr

  • Förutom av ålder påverkas linserna tidigare om man har diabetes, har skadat linsen någon gång eller haft en inflammation i området.
  • Kraftig närsynthet kan också ge starr tidigare.
  • Rökning räknas som en riskfaktor liksom UV-strålning. Det är därför en god idé att skydda sig med bra solglasögon om man vill skjuta upp åldersförändringar i linserna.

Sammanfattningsvis är det alltså bra att kolla synen någorlunda regelbundet, och särskilt om man märker av några förändringar som du gjort. Man kan behöva glasögon, eller nya glas, för att kompensera för åldersförändringar och slippa andra symtom. Som till exempel huvudvärk eller trötthet för att man kisar eller inte har riktig skärpa.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons