QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Jobben och fritidsaktiviteterna som andra ser som tråkiga

25 mar, 2022 
MAN PÅ KONTOR OCH FÅGELSKÅDARE
Vissa yrken, fritidssysselsättningar och personlighetsdrag uppfattas som tråkigare än andra. Forskare har tagit fram en lista på vilka de är – pysslar du med någon av dem?
Annons

De som sitter med något ”vanligt” kontorsjobb hajar alltid till när de är på fest och någon visar sig vara brandman, delfinskötare eller jobba på Säpo. De i sin tur har alltid ett alias redo bakfickan när de inte orkar med fler frågor om sitt ”spännande” jobb, och säger istället: ”Jag jobbar med programmering” eller något annat luddigt som sällan ger följdfrågor.

För det är ju så, att vissa yrkesval och hobbies alltid väcker intresse, medan andra sällan orsakar särskild upphetsning, utan resulterar i ett ”Jaha, ok”, sen är konversationen slut.

Forskare vid University of Essex har kikat närmare på varför vissa människor uppfattas som tråkiga eller ointressanta, medan andra inte får samma stämpel.

I studien ingick 500 deltagare som fick utföra experiment.

– Ironiskt nog har det varit väldigt roligt att studera tråkighet, säger Wijnand van Tilburg, forskare i psykologi vid University of Essex, till Science Alert.

Annons

Yrken som ansågs vara mest ointressanta var:

Dataanalytiker

Bokföring

Försäkring

Städning

Arbete på bank

Tråkigaste fritidssysselsättningarna

De mest ointressanta fritidssysselsättningarna ansågs vara: religion, titta på tv, matematik och ”att titta på djur”, som fågelskådning.

Att sakna humor, sakna åsikter eller vara negativt lagd, var också – ganska givet – personlighetsdrag som ansågs tråkiga.

Förutfattade meningar skapar stigma

Undersökningen visade också hur deltagarnas förutfattade meningar resulterade i att de socialt försökte distansera sig från dessa människor, vilket kan resultera i ett stigma, enligt forskarna.

– Folk tar sig inte tid att prata med de som har ”tråkiga” arbeten eller hobbies, eftersom man försöker undvika dem. Dessa människor får alltså ofta inte ens en chans att bevisa att de har fel och bryta de här stereotypa uppfattningarna, med risk för social isolering och ensamhet som följd, säger Wijnand van Tilburg.

Forskarna påpekar dock att vad som uppfattas som tråkigt eller ointressant förmodligen varierar mellan olika kulturer och sammanhang. Deltagarna i den här studien kom huvudsakligen från Storbritannien och USA.

10 Roliga saker att göra vid tristesseBrand logo
10 Roliga saker att göra vid tristesse

De yrken som deltagarna rankade som mest intressanta var exempelvis:

Konstnär

Artist

Forskare

Journalist

Arbeten inom hälso- och sjukvård

Lärare

Källa: DN

Foto: TT

Annons