QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Väder-Anki bytte bana och blev författare – så lever hon i dag

22 feb, 2023 
Anki Edvinsson
Hon gick från att vara väderpresentatör i TV4 till att blir programledare och nu lever Anki Edvinsson ut sin dröm som deckarförfattare.
För Måbra berättar hon om valet att inte skaffa barn, hur hon hanterar sin skolios och om moderns död som påverkar henne än i dag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärerBrand logo
Så såg programledarna i Nyhetsmorgon ut i början av sina karriärer

På 90-talet var Anki Edvinsson känd som väderpresentatör i TV4. Men när kanalen beslutade sig för att bara ha utbildade meteorologer under vädersändningarna skolade hon om sig och blev journalist och programledare.

Hon var bland annat med i När och fjärran, och när hon träffade kärleken flyttade hon upp till Umeå och jobbade på TV4-nyheterna fram till att de lokala kanalerna lades ner 2014.

Men det var då det, nu har hon funnit sitt kall i livet och är deckarförfattare.

– Min pappa är pensionerad polis och min bror är polis i dag. Så under hela min uppväxt har jag lyssnat på polishistorier och hur det ser ut i samhället utifrån pappas ögon. Det har alltid funnits ett intresse för mig om hur kriminalitet ser ut, säger Anki Edvinsson om varför det blev just deckargenren.

Anki Edvinsson jobbar systematiskt med post-it-lappar under sitt skrivande.
Anki Edvinsson jobbar systematiskt med post-it-lappar under sitt skrivande.

Hittills har tre romaner kommit ut. Lust att döda (2018), Snöängeln (2021) och Sjöjungfrun (2022) – och nu är hon i färd med att skriva den fjärde delen i bokserien om Charlotte von Klint och Per Berg.

Annons

– Det kommer ju att ske mord. Vi touchar lite på gängkriminalitet, skjutningar och lite avhopparverksamhet, berättar hon om boken som inte fått någon titel än och som förväntas ges ut vid årsskiftet.

Därför skaffade Anki Edvinsson inte egna barn

I dag bor hon på Värmdö i Stockholm tillsammans med maken Peter Hedström. Där har de bott sedan de flyttade söderut 2018.

– Han hade barn, så jag flyttade upp till honom i Umeå. Jag har inga egna barn, så mina två bonusbarn befann sig där uppe. När de sen vuxit ut och flyttat hemifrån så kände vi att vi kunde flytta ner igen. Peter har sina bolag här och jag har mina vänner. Så för mig var det som att komma hem.

Peter och Anki gjorde ett försök att skaffa barn, och övervägde ett tag att testa med IVF. Men läkaren avrådde henne på grund av sjukdomshistoriken i släkten.

Anki Edvinsson och Peter Hedström gifte sig 2012.
Anki Edvinsson och Peter Hedström gifte sig 2012.

– Vi har bröstcancer i familjen. Egentligen har jag ingen större risk att drabbas, men det enda de sagt till mig är att undvika hormonbehandlingar. Då hade jag ett val att göra, och jag kände att jag har så många barn i mitt liv ändå. Jag kände att risken inte var värt det, jag är så tacksam för det jag har, säger hon och gör klart att hon inte ångrar beslutet även om hon älskar barn.

Annons

Mammans död påverkar Anki än

När Anki Edvinsson var runt 20 år gick hennes mamma bort i cancer.

– Hon blev diagnosticerad med skelettcancer efter att ha haft bröstcancer. Jag jobbade på TV4 då och fick ett samtal från henne där hon sade att det inte kommer att funka, säger hon och fortsätter:

– Det blev ett sånt samtal som jag sedan dess varit rädd att jag ska få igen.

Åren som följde var kämpiga. Anki Edvinsson hanterade det genom att fortsätta jobba och försöka ha kvar någon slags normalitet i vardagen.

– Sen gick hon bort, och det har på något vis format mig. Jag är orolig för mina nära kära, att något ska hända dem.

Anki Edvinsson tar ofta inspiration från samhällsdebatter till sitt skrivande.
Anki Edvinsson tar ofta inspiration från samhällsdebatter till sitt skrivande.

En tid efter mammans bortgång fick Anki Edvinsson ett nytt skrämmande telefonsamtal. Hennes man hade ätit en paranöt på Oslo flygplats och hans hjärta stannade. Den enda informationen som hon hade var att han levde när helikoptern åkte iväg till sjukhuset.

Annons

– Många människor har upplevt det. Det blir en sån traumatisk erfarenhet. Det har jag också burit med mig och gjort att jag är lite försiktigt mot människorna runt om mig som jag älskar.

Anki Edvinsson säger att hon försöker jobba på att inte känna en oro för de som är henne kär. Och de traumatiska telefonsamtalen har faktiskt fört något bra med sig.

– Det positiva är att jag kan uppskatta “gråvardagen”. Om det gått en vecka och det inte hänt någonting, det är inga ups eller downs. Jag uppskattar veckorna när det inte händer något, där det inte är några ups eller downs, för alternativet kan vara åt andra hållet.

“Träningen ett måste för att jag inte ska falla ihop”

Förutom skrivandet ägnar Anki Edvinsson dagarna bland annat åt att träna. Det är en viktig del i hennes vardag, inte minst med tanke på hennes skolios som gör att hon måste stärka ryggen för att den inte ska bli felbelastat.

– Träningen är ett måste för att jag inte ska falla ihop. Också för välmåendet, jag behöver verkligen endorfinkicken.

Tiden i tv-rutan saknar hon inte. Det är något som hon är klar med. Och även om det var ett tag sedan hon jobbade på ”Fyran” så har hon kvar kontakten med några gamla kollegor.

– Ulrika Nilsson och jag brukar hänga ibland. Apollonia Mälberg också. Siroun Forsberg som gjorde vädret är min stylist nu, så lite kontakter har jag kvar, säger Anki Edvinsson.

Foto: Kajsa Göransson, Weine Lexius/TT

Annons