Minska drag och dra ner på värmekostnaden – med klassiska mattknepet

Mattor som täcker allt golv

De flesta hushåll har mattor i någon form. Kanske mest som en designpryl – lite snyggt dold under soffan i vardagsrummet eller för att höja mysfaktorn på badrumsgolvet. Med rätt matta ramas rummets inredning in och det blir ofta genast en betydligt mer in ombonad känsla i rummet. Men det man lätt glömmer är att en matta också har en väldigt viktig praktiskt funktion. Förutom att absorbera ljud så ger de också mycket värme under fötterna.

Se också: 6 enkla hacks för att maxa julstämningen hemma

6 enkla hacks för att maxa julstämningen hemma
1:28

Efter reklamen: 6 enkla hacks för att maxa julstämningen hemma

(1:28)

Slå på ljud

Här är en kvinna som tagit det steget längre – och inrett det dragiga torpet med mattor på ett sätt som var betydligt vanligare på våra mor- och farföräldrars tid. Detta knep är ett bra alternativ till dyr golvvärme eller andra värmekällor och förhållandevis enkelt sätt att värmen uppe och kostnaderna nere!

Så kan du spara el i hemmet – här är 13 enkla tips

Sänk elförbrukningen med trasmattor

Tipset, som i skrivande stund gillats av närmare 10 tusen medlemmar i Facebook-gruppen "Återbruka mera!" (som i sin tur har nästan 400 tusen följare), har vi "återbrukaren" Stina Johansson att tacka för. Där har hon lagt upp en bild på hur hon placerat ut trasmattor över hela rummet på ett väldigt mysigt sätt.

Till bilden skriver hon: ”När kylan smyger sig på lägger vi ut ärvda trasmattor från mormor och farmor i sovrummet för att minska draget i vårat gamla hus”

Varmt och mysigt tycker flera

Snabbt fylldes kommentarsfältet med hundratals kommentarer av folk som sa hur fint och hemtrevligt resultatet blev, och att de ville testa. Många blev också nostalgiska och kom och tänka på sina egna torp, barndomshem eller sina bortgångna mor- och farföräldrar.

Sååå fint med hemvävda minnesmattor. Gjorde så i vårt dragiga torp över hela golvet. Det blir så fint med olika färger o vävsätt, säger en kvinna.

Värsta eltjuvarna i hemmet – och de som faktiskt inte drar så mycket

Så gjorde man ju förr i tiden. Snyggt är det också å mysigt, säger en annan.

Vad det ser hemtrevligt och ombonat ut. Som i mitt morföräldrahem. Saknar dem och det, kommenterar en tredje.

Jaha! Då får det bli att leta efter gamla trasmattor! Det såg ju väldigt varmt och mysigt ut, säger en fjärde.

Foto: [email protected] Johansson/TT

Utvald läsning