QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Tjejtaxi allt större: ”Många känner sig tryggare med en kvinna som kör”

27 aug, 2021 
AvMirijam Geyerhofer
Taxibolag med kvinnliga chaufförer och rosa bilar.
Nu dyker det upp allt fler taxibolag med endast kvinnliga chaufförer, där förhoppningen att fler att känna sig säkra när behöver ta taxi någonstans.
– Det är många som kan tänka sig att vänta en extra timme för att vi ska vara tillgängliga, säger Noor Awde på AecusCab i Helsingborg
Annons
Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställtBrand logo
Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställt

Begreppet tjejtaxi har funnits ett tag i olika delar i landet, bland annat i Hagfors, Jönköping, Stockholm och Malmö. Ett av de relativt nystartade bolagen som enbart har kvinnliga chaufförer är Aecus Cab AB i Helsingborg som drog igång sin verksamhet i slutet av förra året.

De två grundarna Noor Awde och Divna Todorovic förstod att deras typ av verksamhet var efterfrågad och deras rosa bil har nu rullat på skånska gator och vägar i snart tio månader. Även om de startade mitt under pandemin så har den första tiden gått bra, och deras kundkrets blir allt större i takt med att ryktet sprider sig.

– Vi får mycket körningar efter rekommendationer från andra. Det är många pensionärer som åker med oss, och så klart många som är på väg hem från krogen, säger Noor.

Annons

Efterfrågan på den här typen av tjänst inom taxibranschen har funnits under en längre tid har Abdallah Razeq, verksamhetschef på Taxi Malmö, tidigare sagt i Sydsvenskan. Taxi Malmö har även planer på att nyanställa fler kvinnliga taxichaufförer för att möta efterfrågan ytterligare.

Där vissa taxibolag har som regel att endast ha kvinnliga passagerare vid beställning av tjejtaxi, så tänker man på Aecus Cab tvärtom.

– Hos oss är alla välkomna, oavsett kön eller etnicitet och så vidare. Sen är det klart att merparten av våra kunder är kvinnor, men vem som helst kan boka oss.

Hon berättar att de fått väldigt mycket fin respons från sina kunder, och även fått höra om de historier som ligger bakom att många drar sig för att åka taxi. Chaufförer som tar omvägar och ställer allt för personliga frågor är inget ovanligt, och många vittnar om att det känns tryggare med en kvinna bakom ratten.

Förutom trygghetsaspekten i att ha en kvinnlig chaufför så satsar Noor och Divna på ett hållbarhetstänk i stort, till exempel så kör de en hybridbil för att minska miljöpåverkan.

– Vi kan tyvärr inte köra på el, för då blir det begränsningar i hur långt vi kan köra, men vi har ändå ett miljötänk i verksamheten.

Nästa steg är att expandera verksamheten till Malmö och Göteborg, och på sikt även till andra städer i nordvästra Skåne och längs med Västkusten.

– Vi tror verkligen på det här konceptet och är säkra på att efterfrågan kommer öka ännu mer.

Annons