QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så lyckas du med din digitala arbetsintervju

13 apr, 2021 
Letar du nytt jobb, eller har en inplanerad intervju som snart går av stapeln? Här listar vi sex tips på saker som gör det enklare att lyckas med ditt digitala möte!
Annons
Så lyckas du med den digitala jobbintervjunBrand logo
Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Mer eller mindre alla känner sig nervösa inför en arbetsintervju – och det är inte konstigt.

Extra jobbigt kan det känns nu, när en majoritet av alla möten sker via digitala plattformar som Teams, Zoom eller Google Hangouts. Här har vi samlat tips på saker att tänka på inför din digitala arbetsintervju:

1. Känn dig trygg med tekniken

Teknik kan känns både krångligt och jobbigt när man inte är van. Att stifta bekantskap med den plattform som intervjun ska ske via innan ert avtalade möte är därför att föredra.

Ladda ner eventuella program eller appar i förväg och testa att logga in för att se så allt fungerar. Känner du dig fortfarande osäker? Boka in ett digitalt möte med en vän så får du testa hur det fungerar i skarpt läge.

Annons

2. Tänk på vad du har på dig för kläder

Hade arbetsintervjun ägt rum på företagets kontor skulle du mest troligt inte matcha din skjorta med ett par mjukisbyxor eller träningstights. Så, tänk likadant när du klär dig för en videointervju.

Det gör mer än man kan tro för helhetsintrycket – och eliminerar eventuella risker. För även om du till 99 procent vet att den som intervjuar dig endast kommer se ditt ansikte och delar av din överkropp vet man aldrig vad som händer. Kanske behöver du resa dig upp för att hämta något?

3. Minimera riskerna för att bli störd – men stressa inte upp dig om det händer

På tal om att plötsligt få resa sig upp under intervjun: Gör ditt bästa för att slippa det! Stäng in dig i ett rum där du vet att tystnaden är garanterad och var noga med att koppla bort chattmeddelanden och mejlnotiser från datorn. Se även till att vatten, anteckningsblock och penna finns inom räckhåll, så slipper du förhoppningsvis att avbryta mötet och gå iväg.

Annons

Tvingas du ändå ta en paus är det inte hela världen. Förklara varför och kom sedan tillbaka med nya friska tag!

4. Placera kameran i ögonhöjd

Ett av de vanligaste misstagen folk gör under videomöten är att de inte tänkt på var de positionerat kameran. Många placerar kameran för lågt eller för högt vilket gör det svårt för de andra deltagarna att fokusera på det som är viktigt.

Att den som intervjuar dig tydligt kan se hela ditt ansikte och alla dina ansiktsuttryck gör att din personlighet enklare kommer fram.

5. Håll bakgrunden så neutral som möjligt

Många videoplattformar erbjuder olika typer av bakgrund, och de kan vara bra att använda för en mer seriös känsla.

Hittar du ingen som passar? Kör utan, men glöm inte att städa undan och se till så att vare sig familjemedlemmar eller husdjur stjäl fokus. Du vill inte att den som intervjuar dig blir distraherad.

6. Sist men inte minst: tänk på ljuset

När det kommer till belysning är det viktigt att undvik ljuskällor direkt bakom dig. Det kan nämligen göra att du mer eller mindre försvinner i kameran och endast syns som silhuett. Ett bra tips är att sitta framför ett fönster, på så sätt skapas ett tilltalande naturligt ljus.

Artikelinspiration: Marie Claire

Foto: TT

Annons