QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Tävlingen är avgjord: Dessa katter blir frimärken – över 18000 missar ville vinna

29 mar, 2022 
AvLukas Ernryd
Två av vinnarkatterna i Postnords frimärkstävling år 2022.
Tusentals katter ville bli frimärksmotiv – bara fem lyckades ta sig igenom nålsögat. Här är missarna som valdes ut av Postnords jury.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fili, Hera, Bengt, Cornelius och Valiant.

Där har ni namnen på katterna som avbildas som frimärke och kan köpas i butik och online från den 25 augusti 2022.

Tävlingen pågick från den 24 januari till den 13 februari i år. Sedan valde en jury ut fem vinnare bland de 18370 kandidater som kom in.

Juryn önskade en motivering kring vad som gjorde den specifika katten speciell. Det var alltså en kombination av bild och text som krävdes för att ha chans att vinna i tävlingen.

5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

– Det har varit helt fantastiskt att få läsa alla motiveringar och se alla fina, knasiga och personliga bilder. Jag vill tacka alla som skickat in ett bidrag, och juryn är lite överväldigad av det stora engagemanget. Många, många har lyft betydelsen av katten som bästa vän och tröstare, och verkligen gett oss ögonblicksbilder ur alla typer av kattliv, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken i ett pressmeddelande.

Annons

Dessa fem katter blir frimärke

1. Fili

Katten Fili.

Fili är en liten ragdoll från Kiruna. Denna katt har beskrivits som en lite udda filur av matte Maja Tapanis. Den har också varit en vårdkatt och stått under mattes sida under långtidscovid.

2. Hera

Katten Hera.

Hera är en sibirisk katt från Lund. Denna misse är alltid sugen på ett äventyr och har visat matte Julia Weber att ingenting är omöjligt - bara man vågar.

Annons

3. Bengt

Katten Bengt.

Bengt är en brittisk korthår från Västerås. För matte Emma Pettersson har denna unga charmör varit ett ovärderligt sällskap i hemarbetstider.

4. Cornelis

Katten Cornelis.

En devon rex från Stockholm. Matte Louise Enhus beskriver honom som en genomsnäll myskille som förgyller tillvaron med sin nyfikenhet.

Annons

5. Valiant

Katten Valiant.

Valiant är en huskatt från Kalmar, som tack vare ett katthem hittade hem till Jasmine Olsson Hansi och nu får den kärlek och omvårdnad som han förtjänar.

Jasmine säger så här om att ha vunnit.

– Jag är tacksam för att Kalmars katthem tog in Valiant som hemlös kattunge. Jag hittade en vän som gör livet både bättre och roligare. Det är jättestort att han nu är en av de utvalda katterna som får pryda årets frimärken och jag ser fram emot att se hans ansikte och personlighet på alla mina brev senare i år.

Annons