QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

6 svenska kända kvinnors ärliga ord om att åldras

29 mar, 2022 UPPDATERAD 22 feb, 2023
AvMåBra Redaktionen
Mia Parnevik och Petra MedeS
Hej fina läsare! Hur tycker du det är att bli äldre? Omfamnar du ditt nya utseende och kropp, eller känner du andra känslor när du kollar dig i spegeln? Oavsett vad så är du inte ensam. Här berättar sex kända kvinnor om hur de känner inför att åldras.
Annons

Att åldras är något som hör livet till – oavsett om man är tillfreds med det eller inte. För några kanske det kan vara småjobbigt att se hur både det yttre och inre förändras, medan andra kan tycka att det är härligt att bli äldre. Att erfarenheterna man fått genom åren gjort en starkare och klokare, och tacksamheten över allt man fått vara med om, väger tyngre än det som kan vara negativt. Hur känner du?

Att se, läsa och lyssna på kvinnor som omfamnar sin ålder och kropp på ett peppigt och glatt sätt kan kännas inspirerande, men lika viktigt är det att känna igenkänning och att man inte är ensam om sina tankar. Här har vi samlat sex svenska kvinnors ärliga ord om att åldras.

Se också: 5 misstag kvinnor gör med sitt hår som får dem att se äldre ut

5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre utBrand logo
5 misstag kvinnor gör med sitt hår – som får dem att se äldre ut

6 svenska kvinnors ärliga ord om att bli äldre

Otroligt härligt och inspirerande att läsa om vad svenska kvinnor tycker om att åldras.

Annons

1. Petra Mede

För några veckor sedan berättade programledaren och skådespelaren Petra Mede, 53, att hon väntar sitt andra barn. I vår är Petra aktuell med en humorföreställning, som hon döpt till 50/50, handlar om hennes åldrande. Spännande och roligt att få se hur hon upplever det att bli äldre.

– Jag har fortfarande inte svalt att jag fyllt 50… för två år sen. Att även jag åkte dit till slut, har Petra kommenterat i ett pressmeddelande.

Petra Mede
Petra Mede.

2. Amelia Adamo

Tidningsdrottningen, Amelia Adamo, 76, som alltid stått på kvinnors sida. Hon är en citatmaskin av rang som myntat begrepp som ”fuck off-konto” och ”mappie”. I sitt senaste sommarprat i P1 talade hon om sina erfarenheter av att åldras, vilket också är återkommande i hennes texter. I en krönika från 2021 skrev hon så här:

Annons

– I oktober var jag med i Postkodlotteriet, ett tv-program där man vinner pengar på sina kunskaper. Jag var där i egenskap av ambassadör för Hjärt-Lungfonden tillsammans med min son. Vi vann 100 000 kronor åt fonden och det enda jag kunde tänka på när jag såg programmet var, är den där spindelnätsrynkiga kvinnan, sminkad som en påskkärring, jag?

Amelia Adamo
Amelia Adamo.

3. Emma Hamberg

Författaren Emma Hamberg, 52, har länge varit emot hetsen kring kvinnors utseende. Istället har hon omfamnat åldrandet och skriver om det på ett sätt som många kan känna igen sig i. I en krönika skriver Emma tydligt om var hon står i frågan.

– Jag vet att vi lever i en värld där kvinnors utseende synas på längden och tvären! Att dessa numera rynkiga kulturkvinnors vrål från andra sidan ungdomen är ett direkt svar på vilken värld vi lever i. Men. Jag tänker aldrig hänga med på det där rynkdrevet. Jag tänker vägra. Jag tänker titta på mig själv som den kvinna jag är, full med erotiskt kapital och miljoner andra tillgångar, skriver Emma.

Emma Hamberg
Emma Hamberg.

4. Mia Parnevik

Mia Parnevik, 55, är mamma till fyra barn och mormor till två skatter. Hon är ett riktigt energiknippe som delar med sig av in positiva och optimistiska känsla till livet. På hennes Instagram-konto få vi följa henne i vardagen med allt var det innebär. Nu har Mia gjort ett samarbete med klädkedjan Cubus, och i en film berättar hon ärligt om vad hon tycker om att åldras.

Annons

– Det bästa med att åldras tycker jag är att man bli ännu mer bekväm i sin egen kvinnlighet eller i sin roll som sig själv. Jag kan inte säga att jag har åldersnoja, jag är ganska bekväm i mig själv. Jag tror att man blir friare och bekvämare och bryr sig inte lika mycket som innan, berättar Mia.

Mia Parnevik
Mia Parnevik.

5. Sissela Kyle

Komikern och skådespelaren Sissela Kyle, 63, kan skoja om det mesta – och hon är bra på det. Nu sätter hon upp succéföreställningen igen där hon på ett härligt sätt kommer att förundras, förfäras och flamsa om åren som finns i en människa, som råkar vara hon. Föreställningen Etta på listan har premiär hösten 2022. Vad vi förstått kommer hon med högst sannolikhet att kommentera åldrandet – på sitt egna sätt!

Sissela Kyle
Sissela Kyle.

6. Ann Heberlein

Författaren Ann Heberlein, 53, har skrivit öppet om att hon inte känner sig bekväm med att vara på bild längre. Att hon tackar nej till exempel till tv-produktioner för att hon vill visa hur gammal hon blivit. I krönikor har hon öppet skrivit om hur hon känner när hon ser sig själv på tv. I en krönika på norska nyhetssajten nrk.com skriver hon om vad hon känner när hon ser sig själv i monitorn.

– När jag ser att SVT har lagt ut ett klipp på sin hemsida där mitt medelålders ansikte breder ut sig över hela skärmen, fylls jag av något som kanske bäst kan beskrivas som skam, skriver Ann.

Ann Heberlein
Ann Heberlein.

Foto: TT

Annons