QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 knep: Städa hemma – med minsta möjliga ansträngning!

07 jan, 2018 
AvMikaela Råberg
Städning är inte det roligaste de flesta av oss vet – därför tar vi tacksamt emot alla råd och tips för att göra städandet snabbare och mer effektivt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av anledningarna till att många skjuter upp städningen är för att det känns som ett alldeles för stort projekt. Det finns helt enkelt för mycket som måste göras, vilket känns jobbigt och överväldigande.

Läs också: Så städar du ditt hem – på 20 minuter

Men innan du låter det gå så långt finns det några enkla knep du kan ta till, som håller ditt hem i schack mellan städningarna. Och tips på hur du får hemmet att upplevas som renare, även om du inte storstädat.

Smarta städknep för hela hemmet – 7 tips:

1. Snabbstädning med insamling

Gå igenom rum för rum med en tom korg, låda eller behållare som du fyller med alla lösa saker som inte ligger på sin plats. Här pratar vi alltså inte om inredningsdetaljer som är medvetet placerade för att agera prydnad, utan om föremål som ligger och skräpar och hör hemma någon helt annanstans. Sladdar, post it-lappar, pennor, reklamblad, sminkborstar, enstaka klädesplagg och så vidare.

Annons

Läs också: 15 saker du måste rensa ut hemma i dag

Att rensa upp tar bara några minuter och vips så är rummet mycket prydligare. När du senare får lite tid över kan du gå igenom lådan, sortera innehållet och lägga det på rätt plats, eventuellt slänga. Såvida du inte är en tvångsmässig samlare av saker kommer din låda aldrig bli full om du gör detta några gånger per vecka.

Ditt hem kommer däremot se mer städat ut (och vara lättare att dammsuga och torka).

2. Torka ytorna effektivt

Många tror att de sparar tid på att torka ytorna på hyllor, bänkar och bord, utan att först plocka undan det som står på dem. Resultatet blir dock att jobbet bara blir halvbra – och det tar längre tid att kryssa mellan föremål än att kunna dra trasan över hela på en gång.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

Så börja med att plocka av föremålen från ytorna du ska torka och våttorka med en trasa. Det tar bara några sekunder och resultatet blir ett rent och fräscht intryck – och det finns ingen risk att det byggs upp smuts som damm, hårstrån, smulor eller intorkade vattenringar från glas eller vaser.

Annons

3. Fluffa kuddarna

Genom att fluffa prydnadskuddarna i soffan kan du ge vardagsrummet ett helt nytt liv. Detsamma gäller så klart i sovrummet om du har prydnadskuddar i sängen.

Fluff-knepet kräver knappt någon ansträngning, men ger ett hotellvärdigt intryck.

4. Töm alla papperskorgar

Du kan aldrig gå ut med soporna för ofta och genom att rensa sop- och papperskorgar flera gånger i veckan håller du hemmet rent och prydligt.

Särskilt viktigt är detta om du har korgar utan lock, då det upplevs som stökigare när man ser skräpet, även om papperskorgen inte är full.

5. Dölj tvättkorgen

Hemmet ser mindre rent ut om smutstvätten är synlig. Det spelar ingen roll om de använda kläderna ligger i högar på en stol eller i en tvättkorg – resultatet blir detsamma.

Läs också: 13 tvättmisstag du ska sluta med nu

Ett tips är att placera tvättkorgen i garderoben eller någon annanstans där den helt enkelt inte syns.

Annons

6. Rensa kylskåpsdörren

Kylskåpets och frysens dörrar kan hjälpa till att skapa harmoni i köket – men inte om de är belamrade med magneter, kom ihåg-lappar, teckningar, pizzeriamenyer och annat plotter.

Rensa dörrarna och njut av ett prydligare kök på nolltid.

Läs också: Checklista: 10 saker du glömmer att städa i köket

7. Köp snittblommor

Det här har visserligen ingenting med städning att göra, men efter allt plock, torkning, damning och städning finns det ingenting som sätter pricken över i:et så som en vas med fräscha snittblommor. Det kan göra all skillnad.

Källa: My domaine

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Annons