QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Släng inte askan – här är 7 sätt att använda den

05 maj, 2018 
AvHanna Carlsson
Aska du får kvar efter eldandet kan användas på en massa smarta sätt!
Har du en öppenspis eller braskamin hemma? Eller eldar du i trädgården? Bra! Då får du dessutom ut en utmärkt allround-produkt. Aska kan faktiskt användas till en rad oväntade saker, som till exempel silverputs och skadedjursbekämpning.
Annons

Vad brukar du göra med askan som blir över efter eldning i öppen spis, kakelugn eller grillning? Om du kastar det i soporna borde du sluta med detta direkt. Aska har nämligen massor av användningsområden.

Det är dock viktigt att inte spara askan i en plastpåse eller pappkartong, eftersom det finns en brandfara då glöden kan finnas kvar i askan i upp till två dygn. Spara den i stället i en plåthink eller plåtburk med lock!

1. Få bort skadedjur

Använd askan för att hålla trädgårdens skadedjur borta. Genom att sprida aska runt om i trädgårdslandet håller sig sniglar, av alla de sorter, borta.

Läs också: Experten: Därför ska du inte städa med livsmedel

2. Få större tomater

Aska är ett mycket kaliumrikt gödselmedel. Den kan få dina kaliumälskande plantor, som exempelvis tomater, att frodas. Det enda du behöver göra är att hälla ungefär en halv deciliter aska i hålet där du ska plantera.

Annons

3. Få rena glasdörrar

Glasdörrarna vid eldstaden blir snabbt och fint rena med hjälp av en fuktig svamp doppad i aska. Askan hjälper till att ta bort alla sotiga rester.

Gör enkelt rent glasdörrarna med vatten och aska. Foto: IBL

4. Gör tvål med aska

Du kan tillverka din egen tvål med hjälp av aska. Att blötlägga aska skapar lut vilket kan mixas med djurfett och sedan kokas till en tvål. Salt gör att tvålen härdar när den svalnar av.

5. Dölj fläckar

Har du fått målarfläckar på stenbeläggningar eller cement? Få enkelt bort fläcken genom att strö aska direkt på området. Gnugga och fläcken ska vara väck.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa! 

6. Aska för komposten

Innan den organiska blandningen ska ner i jorden, förbättra dess näringsämnen genom att strö lite aska över. Viktigt är dock att inte använda för mycket – det förstör nämligen mixen.

7. Putsa silver

Få rent ditt silver genom att blanda aska och vatten. Ett enkelt och miljövänligt sätt att snygga till ditt porslin.

Använd aska när du putsar ditt silver. Foto: IBL

Källa: Leva & Bo

Läs också: Nytt liv i träd efter döden – med aska

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons