QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Skolklassens hjältedåd: Skänker klasskassan till kvinnojour

04 jun, 2021 
Skolklassen från Kalix
Kalix-eleverna hade under två års tid sparat till den traditionella skolresan till Tyskland. När pandemin kom och skolresan blev inställd valde klassen att göra en god gärning istället – nämligen att skänka pengarna till en kvinnojour.
Annons
Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnorBrand logo
Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor

Varje år åker treorna i Naturbruksgymnasiet i Kalix, som läser inriktning skog, på studieresa till Tyskland. Så var det tänkt även i år och skolklassen på 13 elever har kämpat för att få in pengarna.
– Vi har jobbat med skogsvård på olika sätt. Till exempel har vi röjt, fällt och planterat träd, säger eleven Amanda Nygård till Aftonbladet.

I julas stod det klart att resan inte kommer kunna genomföras. Efter en stunds diskussion om vad klassen skulle göra med pengarna istället stod det klart – de skulle skänka en del av klasskassan till den lokala kvinnojouren.
– Under pandemin har våldet mot kvinnor och barn i hemmet ökat. Det är hemskt. Vi tänkte att kvinnojourer behöver pengar extra mycket just nu, säger Amanda.

Annons

Amanda berättar att hon är nöjd, trots att hon och klasskompisarna inte fick resa till Tyskland.
– Jag är stolt över klassen. Även om det inte blev någon resa så gjorde vi något väldigt bra, säger hon.

Anna-Kristin Georgson som jobbar på kvinno- och tjejjouren i Kalix blev glatt överraskad när hon fick informationen. Det var eleven Amanda som mejlade till jouren och frågade om de ville ta emot 10 000 kronor från Kalix-klassen.
– Jag blev alldeles rörd och tårögd. Jag svarade att vi gärna ville ta emot deras gåva, säger Ann-Kristin.

Efter att kvinnojouren tagit emot pengarna från skolklassen besökte Anna-Kristin även skolan för att berätta om kvinnojourens verksamhet och hur betydelsefulla pengarna är för att några kvinnor ska får ett bättre liv. Hon är berörd och imponerad av skolklassen initiativ.
– De har tagit ställning mot mäns våld mot kvinnor. Det är jättestort. Det klagas mycket på ungdomar i samhället, så det är kul att något positivt kommer fram, säger Anna-Kristin.

Skolklassen är nominerad till Aftonbladets Svenska Hjältar-gala och kan, om de vinner, prisas i tv för sitt hjältedåd.

Annons