Skådespelarna i ”Rederiet” då och nu – så har det gått

Kenneth Söderman i rollen som Tony Sjögren i Rederiet
Se också: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra
1:02

Efter reklamen: Se också: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

(1:02)

Slå på ljud

Många av våra stora stjärnor spelade i långköraren – men det finns också de som försvunnit från rampljuset efter Rederiet lades ner. Här är de klassiska karaktärerna från serien idag!

Kenneth Söderman – Tony Sjögren

Folk kom och gick i Rederiet, men Kenneth Söderman var med i alla säsonger av tv-serien. Men rollen som Tony Sjögren var varken Kenneths första eller sista. Redan på 80-talet var han med och grundade Teater Galeasen, och efter Rederiet har Kenneth Söderman främst varit aktiv på teaterscenerna, och bara gjort två mindre roller i tv och film.

Kenneth har också varit hästägare, och är en stor traventusiast.

– Än i dag blir jag påmind från folk på gatorna som känner igen mig från Rederiet. Det är lite förvånande att den sitter i så länge. Men samtidigt väldigt kul att den har etsat sig fast hos så många, har han sagt till Allas 2019.

Therese Akraka – Bella Lindgren

Therese Akraka, syster till friidrottsstjärnan Maria Akraka, hade inte haft en riktig roll innan hon fick den som Bella Lindgren i Rederiet.

– Det är bland det roligaste jag har gjort. Det var en otroligt fin gemenskap och ett minne för livet, har hon tidigare berättat för Femina.

Efter tv-serien valde hon dock att byta bana, och har arbetat som koordinator samt utbildar sig till undersköterska.

– Det är härligt om man kan göra något bra för någon annan, det där kommer nog med åldern. Jag känner att det blir ännu viktigare att se bortom det egna jaget.

Ola Forssmed – Micki Sandell

Ola Forssmed hade haft ett mindre antal skådespelarroller när han kom med i Rederiet som Micki Sandell. Hans karaktär blev fokus för braskande tidningsrubriker 1996 när han kysste en annan man i serien. Scenen gjorde att SVT tvingades upprätta en kristelefon för att hantera reaktionerna från tittarna.

Ola själv förstod inte att kyssen skulle bli så stor, och var förvånad över rubrikerna som följde avsnittet.

– Det skulle göra mig hemskt glad om en eller två där ute upplevde det som anledning nog att ta steget ut då, har han sagt i Efter fem.

I dag är Ola Forssmed en minst sagt rutinerad skådespelare och underhållare, med en lång rad roller i både teater, tv och film på sitt cv. De senaste åren har han bland annat setts i Pernilla Wahlgrens hyllade scenshower.

Göran Gillinger – Robert ”Raspen” Torstensson

Göran Gillinger spelade rollen som ”Raspen” de första säsongerna av Rederiet, men trots det är han fortfarande förknippad med sin gamla rollfigur. Att slå igenom så stort som han gjorde vid ung ålder var något han mötte med blandade känslor.

– Det var otroligt chockerande och både roligt och läskigt att plötsligt bli så tokkänd. Men det var inte nyttigt eftersom jag var så ung, bara det här att gå förbi varenda krogkö i Stockholm, det är inte sunt, har han sagt till Aftonbladet.

Efter Rederiet har Göran fortsatt som skådespelare, men efter 90-talet har han främst haft mindre roller. Nu jobbar han främst med manusarbete.

– Nu är jag manusutvecklare, så det är det jag gör. Jag står inte på scen eller något på grund av corona, men jag har jobb iallafall, sa han till Hänt efter att serien Åreakuten, där Göran hade sin första huvudroll på många år, lades ner efter en säsong.

Suzanne Reuter – Renate Dahlén

Suzanne Reuter spelade dotter till rederiet-ägaren Reidar Dahlén, Renate Dahlén. När hon fick rollen var hon redan en etablerad skådespelare som bland annat hade gjort humorserien Lorry.

I dag är Suzanne Reuter en av Sveriges mest hyllade och folkkära skådespelare. Sedan 2021 är hon också Ica-Stina i matvarubutikens uppmärksammade reklamfilmsföljetong.

Bert-Åke Varg – Gustav Sjögren

Bert-Åke Varg är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. I Rederiet spelade han maskinisten Gustav Sjögren, och även efter tv-serien fortsatte hans karriär i både tv och film. Sin sista roll gjorde 89-åringen i Andra åket 2019.

– Jag måste säga att jag är tacksam. Jag har haft jobb hela tiden och jag har tack och lov aldrig varit fast anställd. Den fria marknaden är mycket bättre, har han sagt till Femina.

VIDEO: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet
1:36

Efter reklamen: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

(1:36)

Slå på ljud

Utvald läsning