Artikeln innehåller reklamlänkar
QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så väljer du rätt kruka till dina växter – 3 tips

30 sep, 2017 
AvMikaela Råberg
Hel, ren och tilltalande är så klart ett plus, men det finns fler saker att tänka på när det kommer till att välja rätt kruka till dina växter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vackra växter hjälper till att piffa upp vilket rum som helst, men hur tänker du vid val av kruka?

Storleken spelar roll, precis som materialet och självklart – vilket intryck du vill att växten ska ge. Här är våra bästa tips på saker du kan tänka på när du väljer kruka.

1. Storlek

När du planterar en nyinköpt växt ska du välja en kruka i samma storlek som plastkrukan den kom med.

I en för liten kruka kan jorden få svårt att behålla fukten och plantan kan lätt torka ut. Det finns även risk för att rötterna inte får rum.

I en för stor kruka blir problemet istället att den fuktiga jorden torkar alldeles för långsamt, vilket gör att rötterna kan ruttna.

När det är dags för växten att flytta till ett större kärl, välj en kruka som är 5 till 10 centimeter större i diameter till att börja med. Är det en växt som växer väldigt snabbt kan du välja en något större kruka på en gång.

I vår webbutik: Snygga krukan Cloudy! (reklamlänk)

Populära keramikkrukan Cloudy mäter 21 x 21 cm – fynda den via oss!

Annons

2. Material

Olika material har olika effekter på växten och medan vissa låter rötterna andas stänger andra in fukten. Vikt och hållbarhet påverkas också av materialet.

Plast – ett billigt alternativ som också väger lite. Lämpar sig därför bra bland annat till amplar. Plastkrukor är dessutom tåliga och finns med alla möjliga utseenden. Tänk dock på att viss plast kan läcka kemikalier som tas upp av plantan.

Terrakotta – ett naturligt material som efter år av användning får en vacker patina. Fördelen med naturliga material är att de är mer porösa, vilket gör de släpper igenom fukt, luft och låter rötterna andas. Nackdelen kan vara att du får vattna oftare och eftersom materialet är poröst är lerkrukor mer ömtåliga.

Glas – dekorativt och snyggt när man ser jorden och rötter. Står krukan i ett fönster med stark sol finns det dock risk att rötterna bränns. Efter ett tag kan även alger börja växa på de fuktiga glasväggarna.

Annons

Metall – precis som glas är metallkrukor fina att titta på och de är dessutom hållbara. Till skillnad från lerkrukorna är materialet inte poröst, vilket betyder att metallen håller inne fukt. Det kan vara både bra och dåligt, beroende på växt.

Fynda från oss: Läcker kruka med texturerat mönster (reklamlänk)

I vår webbutik hittar du den här läckra krukan med bra och lite högre form på små runda fötter.

3. Utseende

När det kommer till utseende på krukan är det i första hand din egen smak som ska spela in. Ha dock i åtanke vilket intryck du är ute efter.

Mörka och matta färger – hjälper till att framhäva växten, särskilt snyggt är dessa att matcha med fint mönstrade, rosa och röda blad, exempelvis vissa sorter av kalatea och palettblad.

Knalliga färger – kan ta fokus från växten, likaså iögonfallande mönster.

Glansiga metaller – ger fönsterbrädan en trendig känsla.

Annorlunda ytor – och gärna i diskreta färger kan skapa fin dynamik mot växtens vilda blad.

Köp från oss: Tre krukor med fat (reklamlänk)

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop (reklamlänk). Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Annons