QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så får du enkelt bort ofräsch lukt och gamla matrester – 6 tips

09 jul, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Gamla, ofräscha köksredskap i trä eller en skärbräda som luktar lök är två vanliga saker som finns i mångas kök. Men istället för att redskapen ska slängas går det att fräscha upp dem. Här är sex knep för ett rent och fräscht kök!
Annons

Våra köksredskap blir efter ett tag ganska ofräscha och kan lukta. Speciellt redskap i trä. Men även våra händer kan samla på sig lukt från vissa råvaror som inte går bort med vanlig tvål. Vi har samlat sex knep som hjälper dig att bli kvitt den ofräscha känslan i köket.

1. Så återupplivar du gamla träredskap

Efter en tids användning känns träredskapen inte lika fräscha. Återuppliva dem genom att koka dem i vanligt vatten och låt dem sedan torka ute i solen.

2. Så får du bort odör från händerna

Har du rört mycket vid olika typer av lök eller skaldjur kan händerna lukta oönskad odör. Få bort lukten genom att gnida in salt eller citronjuice i händerna och skölj med vatten.

Läs också: Checklista: 10 saker du glömmer att städa i köket 

3. Så blir rostfritt stål skinande rent igen

För att få det rostfria stålet att skina som det gjorde i början kan du tvätta det i en mix av vinäger och vatten. Om det inte finns några metalldetaljer på redskapet kan du få ännu bättre resultat av att låta det ligga i samma blandning över natten.

Annons

4. Så rengör du rengör en järnpanna

För att slippa att en järnpanna ska rosta bör du undvika att diska den med vanlig såpa. Använd istället bordssalt vilket även tar bort kryddor och smaker du använt under matlagningen.

5. Så håller du kokböckerna fräscha

Det är svårt att hålla koll på att rätt sida är uppslagen i kokboken medan händerna är fulla av kladdiga råvaror. För att skydda kokboken från matrester och även hjälpa dig att ha en enkel översyn kan du använda en byxgalge att hänga upp boken i framför dig.

Läs också: Åtta tecken: Blir du tjock av ditt kök…?

6. Så rengör du en skärbräda i trä

Ett enkelt sätt att rengöra en skärbräda i trä är att gnida in salt i skärbrädan och låta den vara i 15 minuter. Torka sedan bort saltet med hjälp av en halv citron skuren på mitten. Saltet och citronen får definitivt bort oönskad lukt!

Källa: Brightside

 

7 saker i köket du måste rengöra oftare

Få bort dålig lukt i köket!

Läs också: 7 saker i köket du måste rengöra oftare

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons