5 saker du inte visste att du kan göra med kaffesump

1. Ta bort dålig lukt

Nästa gång du skivat lök eller rensat fisk – gnugga lite kaffesump mellan händerna och skölj så är den envisa doften borta. Dålig lukt i allt från kylskåp till garderober kan också trollas bort: Torka sumpen på en bakplåt, lägg den i en skål och stoppa in i det illaluktande utrymmet. Simsalabim så neutraliseras doften.

2. Trädgårdsmagi

Kaffesump i rabatten ger färggrannare blommor och håller kissnödiga katter borta. Syran i kaffet är poppis bland de nyttiga maskarna, men inte bland skadedjur som sniglar och myror. Lite sump i grönsakslandet kan därför förbättra skörden.

Läs också: Utrota sniglar i trädgården – ny metod

3. Skönhetsmedel

En rejäl kaffescrub kan jämna ut celluliterna och återfuktar huden. För mildare peelingeffekt, blanda lite kaffesump i duschtvålen. Eller gör din egen ansiktsmask: Mixa sumpen med vad du hittar i köket – avokado, honung eller kanske olivolja och havssalt – smörj in, låt verka en stund och tvätta av.

4. Rengöringsmetod

Gnid lortiga kastruller och stekpannor med lite kaffesump på en trasa så försvinner smutsen. Kaffesump + diskmedel = enklaste sättet att rengöra trånga flaskor och vaser där diskborsten inte kommer åt; bara blanda, skaka och skölj ur.

Läs också: Få bort dålig lukt i köket – enkla knep

5. Slipp halkan

I stället för att salta, strö torkad kaffesump över isiga gångbanor. Syran hjälper på ett miljövänligt sätt till att smälta isen.

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine, Leva & Bo

Av Anna Lundegårdh

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Städa med vinäger – 5 oväntade tips! 

Läs också: Städa med vinäger – 5 oväntade tips! 

 

Utvald läsning