QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Oväntade miljökämpen – katten Dexter städar skärgården

16 mar, 2023 
Österskär har sin alldeles egna miljöaktivist, och han går på fyra ben.
Katten Dexter ägnar dagarna åt att spatsera runt i Stockholms skärgård och plocka upp skräp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du aldrig ska göra mot din kattBrand logo
5 saker du aldrig ska göra mot din katt

Den nioåriga bondkatten Dexter gör sitt för att hålla havet och sitt område rent från skräp. På ett år samlar han nämligen ihop närmare 125 liter enligt hussen Fredrik Weisten, 50.

Familjen, som också består av matte Susanne Ekendahl Weisten , 51, tre barn och två andra katter, bor i Österskär nordost om Stockholm, och de är mäkta stolt över Dexter.

”Det triggade honom att fortsätta”

Till Året runt berättar de att katten till en början brukade komma hem med möss, ormar och fåglar, men efter ett tag bytte han inriktning på sitt samlande.

– Han kom hem med något i munnen och jag tänkte att ”det är väl någon skit som jag får ta hand om”. Men det visade sig vara ett glasspapper. Han fick extra mycket gos och beröm då, och det triggade honom att fortsätta, säger Fredrik.

Fredrik och Susanne Ekendahl Weisten säger att Dexter är ”kungen av Österskär”.
Fredrik och Susanne Ekendahl Weisten säger att Dexter är ”kungen av Österskär”.

Familjen bor nära en badplats där det ofta finns plast och andra typer av skräp, så Dexter har mycket att göra under dagarna. Till en början slängde Fredrik och Susanne fynden direkt, men sedan började de mäta hur mycket katten samlade in under ett år. Och det blev en sopsäck på 125 liter.

Annons

“Dexter har ju inte följt miljödebatten ”

Det är inte så att paret Ekendahl Weisten har lärt Dexter att välja bråte framför andra saker, men familjen är noga med att inte skräpa ner och katten får en belöning (ofta skinka och oliver) när han har varit duktig.

– Jag och min fru slänger inte skräp utomhus, och våra barn är uppfostrade till att inte slänga skräp på marken utan att man plockar upp om man tappar något. Men längre sträcker sig inte vårt miljötänk, säger Fredrik till Året runt.

De lägger ofta upp klipp på Dexter på sociala medier och där hyllas han som en miljökämpe, men husse tror inte att det är kattens egen drivkraft.

– När det gäller Dexter så har han ju inte följt miljödebatten och tänkt att han ska rädda världen. Men han tycker det är kul hitta grejer, ta hem och få uppskattning.

Foto: Elisabet Omsén

Annons