3 saker svenskar gör som irriterar deltagarna i Allt för Sverige

Toalettpapper och två av deltagarna i Allt för Sverige

Den tionde säsongen av SVT-succén Allt för Sverige har precis avslutats. Till slut var det djurvännen Erika Newell, 37, som vann och fick återförenas med sin svenska släkt.

– Jag känner att jag verkligen har funnit min familj här i Sverige och de skulle passa in så bra hos min familj i USA, sa hon efter vinsten.

Se även: Olyckorna vi minns från våra favoritprogram

Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program
1:50

Efter reklamen: Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

(1:50)

Slå på ljud

Under säsongen har vi fått följa ett minst sagt härligt gäng amerikaner som mer ofta än sällan låtit oss veta hur de uppfattar svenskar, och allt som hör Sverige och landets kultur, till.

En sådan sak är svenskars beteenden, eller låt oss säga ovanor. Som amerikan är det nog lätt att finna vissa saker svenskar gör som lite udda och rätt märkliga. I ett avsnitt frågar Anders Lundin deltagarna om vilka beteenden svenskar gör som sticker lite extra i en amerikans ögon. Så här svarade de:

3 saker svenskar gör som får amerikaner att se rött

1. Säger inte hej

En riktig klassiker, i alla fall om du frågar en amerikan. Deltagarna i Allt för Sverige påtalar också denna ovana som de snappat upp under visiten i Sverige.

– Inte en enda person har tittat på mig och hälsat på mig först. Hälften av gångerna hälsar jag först och får ett “hej” men sen går de vidare, sa Erika Newell i programmet.

2. Flyr hellre än kallpratar

En svensk som kallpratar, nja – inte så troligt! Vi siktar på att få det viktigaste sagt, sen är det dags att knata vidare. Nicole Archer fick gång på gång känna av detta under sin medverkan i Allt för Sverige.

– Svenskar säger inte “okej, nu ska jag vidare” de går bara när de pratat klart vilket gör att jag känner att de inte gillar mig, de bara går, säger hon i programmet.

Sally Fransson instämmer:

Det var faktiskt en person som backade undan från mig – som om jag var ett spöke, säger hon.

3. Vi skiter i toapapper

En rätt oväntad sak amerikanerna irriterade sig på var toalettpappret i Sverige. Är det verkligen SÅ illa som Erika förklarar?

– Hur kan ni svenskar vara så lyckliga när ni har världens sämsta toalettpapper? Det är fruktansvärt, säger hon med ett skratt!

– Det har varit så länge, jag pratade med mamma som var här när hon var 15 år och när jag nämnde det svarade hon: “Va? Jag trodde att de hade fått bättre toapapper nu”.

Känner du igen dig i några av punkterna? Och har du fått höra andra saker vi svenskar gör som amerikaner uppfattar som lite udda eller irriterande? Mejla oss och berätta!

Se också: 7 kändisar som är mer svenska än du visste
1:02

Efter reklamen: Se också: 7 kändisar som är mer svenska än du visste

(1:02)

Slå på ljud

Foto: TT/SVT.

Källa: SVT

Utvald läsning