QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Ny studie: Våra hundar åldras snabbare än vi trott

07 jul, 2020 
Ny forskning visar att din unghund kan vara äldre än du egentligen inser – om man omvandlar hundår till människoår, det vill säga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att skaffa hundBrand logo
5 anledningar att skaffa hund

Ett människorår motsvarar sju hundår, har det alltid hetat. Men nu har amerikanska forskare gjort genetiska analyser av just hundar, och kommit fram till att så inte riktigt är fallet.

När vi däggdjur åldras slås vissa gener på och andra av i olika delar av livet, som när vi tappar mjölktänder eller kommer in i klimakteriet eller puberteten. Detta sker dock i olika åldrar beroende på att olika djur åldras olika snabbt.

Den nya studien har gjorts av forskare på University of California San Diego School of medicine, och publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Cell systems journal. Genom att analysera förändringarna i labradorers arvsmassa har man kunnat ta fram en graf för hundens åldrande, som går att jämföra med människans.

– Det betyder i praktiken att man kan ta ett DNA-prov från en hund, ifrån ett blodprov, kolla på det epigenetiska tillståndet hos ett antal gener och med hjälp av det säga hur gammal hunden är, mätt i människoår, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, till Sveriges radio.

Att ha hund kan ge hälsoeffekter!
Hur gammal är din hund egentligen? Kolla grafen nedan!

Åldras snabbare i ungdomen

Dock är grafen, precis som hos människor, inte linjär, utan det händer mycket mer under de första levnadsåren än senare i livet. De åldras till och med snabbare än människor när de är unga.

Annons

– Jag har en dansk-svensk gårdshund som är 2 år och enligt den här epigenetiska klockan skulle han vara ungefär 42 år, berättar Per Jensen.

”Det är logiskt om man tänker på det, en nio månader gammal hund kan få valpar, så vi visste att en ratio på 1:7 inte var ett korrekt sätt att mäta åldern” skriver Trey Ideker, huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Att forska kring hur hundar åldras är viktigt då de utvecklas på ett sätt som är väldigt likt hur människor åldras. Vid hög ålder ökar exempelvis risken för ledbesvär och diabetes band annat. Det kan underlätta för framtida forskning med syfte att bromsa åldrande.

Så gammal är hunden i människoår:

1 år = 30 hundår

2 år = 42 hundår

4 år = 52 hundår

Vid 7 år börjar sedan det snabba åldrandet att klinga av.

Det nya sättet att räkna ut hundens ålder är inte lika enkelt som att ta hundens ålder gånger sju, men alltså mer korrekt. Här är en illustrerad graf som visar tydligare hur hunden åldras.

Källa: Sveriges radio, Dagens nyheter Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Därför ska du aldrig skrika åt din hund

Studie: Kvinnor sover bättre med hunden än med sin partner

5 hälsofördelar för dig som har hund

Annons