QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

16 symboliska pojknamn och flicknamn med vacker betydelse

29 apr, 2022 
AvMåBra Redaktionen
splitbild på ros och en stig
Vissa namn kan ha en särskild innebörd utan att man tänker på det. Lova, Stig eller Knut – här har vi plockat ut 16 namn som har en extra fin betydelse.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Oavsett om du väntar barn och behöver inspiration eller letar efter det perfekta namnet till familjens kommande husdjur är det lika underhållande att scrolla igenom långa listor med vackra namn. Vilka namn du tycker är fina och fastnar för är givetvis personligt, alla människor tycker olika vilket är det som gör att vi alla är unika.

Föredrar du klassiska namn som hängt med i många generationer eller tilltalas du mer av poppisnamnen som tagit sig upp på alla trendlistor just nu? Ja, att hitta ett passande namn kan vara en riktig utmaning.

I den här listan hittar du namn till flicka och pojke som har något alldeles extra. Kärleken mellan dig och barnet eller stigen som går mellan barnets föräldrar – ja, nu är det bara för dig att bestämma vad just det här namnet du är på jakt efter ska symbolisera.

Se också: Barnnamn som spås bli populära 2022

Barnnamn som spås bli populära 2022Brand logo
Barnnamn som spås bli populära 2022

8 namn till flicka med extra fin betydelse

Glad, ängel eller kärlek. Här hittar du namn till flicka, som betyder något alldeles extra.

Annons

Happy

Upplever du att ditt barn är glad och på gott humör? ”Happy” är ett namn som kanske är mer populärt internationellt, men funkar lika bra här i Sverige. Hur härligt vore det inte att få ge sitt barn ett namn som betyder ”glad”?

Liv

Ett nordiskt flicknamn som egentligen betyder värn eller skydd, men namnet Liv förknippas även med ordet liv, vilket såklart ger namnet det där lilla extra. Speciellt när man tänker på att ett nytt liv har kommit till världen.

Lova

Lova är den kvinnliga varianten av pojknamnet Love (som för tankarna till det engelska ordet för kärlek). Fint att hylla kärleken mellan dig och bebisen eller dig och din partner genom att ge barnet det här namnet.

Lykke

Lykke är ett namn som börjar klättra högre och högre på trendlistorna. Namnet är egentligen ett norskt/danskt namn och betyder lycka. Ett otroligt vackert och kärleksfullt namn som garanterat kommer ge med sig mycket glädje.

Annons

Melody

I Sverige börjar vi blicka ut i världen, många vill ha ett internationellt namn till sin lilla skatt. Melody kommer från det engelska ordet melody som på svenska betyder melodi. Ett fint namn att ge till någon som gillar musik?

Rosa

”Ros” eller ”blomma” brukar man säga att just namnet Rosa betyder. Idag är Rosa ett ovanligt och vackert, vilket kan vara extra fint på en efterlängtad tjej (av många olika anledningar).

Tindra

Tindra är ett rätt så nytt namn, som ökade i populäritet i slutet av 1900-talet. I början av 2000-talet låg namnet dock på plats nummer ett. Namnet betyder som det låter, alltså tindrande, strålande, skimrande och strålande. Oftast används det när man talar om stjärnor, kanske din lilla bebis är en liten stjärna?

Ängla

Oftast skriver man det här namnet med E, alltså Engla. Det är ett kvinnonamn som du säkert kan gissa betyder ”ängeln”.

8 namn till pojke med extra fin betydelse

Knut, Stig eller kanske ett namn som betyder fred? Hitta ditt favoritnamn i den här listan.

Annons

Bror

Vet du att det ska bli en lillebror? Varför inte ge barnet ett namn som betyder ”broder”? Det sägs att namnet sällan gavs till den förstfödda. Under den första tiden av 1900-talet var namnet poppis, men nu är det väldigt ovanligt – dock är symboliken lika fin för det.

Frans

Tvåstaviga namn börjar bli mer och mer populära, där Frans sakta men säkert börjar dyka upp på topplistan. Frans eller Franz är ett pojknamn som sägs ha betydelsen ”den franske” eller ”fransman”. Om barnets pappa är från Frankrike skulle det här namnet vara klockrent!

Fred

Fred – enstavigt och är en engelsk kortform av namnet Fredrik. Om du försvenskar namnet och tänker på vad det är, dyker säkert ordet fred upp. Alltså motsatsen till krig, som kan vara en fin symbolik i dessa tider.

Knut

Ett enkelt namn, med stor betydelse. En knut – knuten mellan dig och barnets andra förälder.

Leo

Ett latinskt pojknamn som kommer från Italien. Namnet Leo betyder lejon, som i sin tur betyder kraftfull och är en symbol för ledarskap. Ett fint namn för den förstfödda kanske?

Annons

Love

Åh, detta fina pojknamn som självklart påminner oss om kärleken. Love är inspirerat från det engelska ordet love, som betyder kärlek.

Stig

Under 1950-talet var namnet ett populärt namn bland pojkbarn. Sedan dessa har det avtagit och just nu är det inte många som döps till det. Namnet Stig betyder ”vandrare”, dock är det inte svårt att låta bli att tänka det som ordet stig och symboliken det för med sig. Stigen som förenar två människor.

Sten

Även Sten är ett namn som var som mest populärt under mitten av 1900-talet. Namnet betyder som det står, alltså sten. Ett vackert och ovanligt namn att ge till sin lilla bebis.

Källa: Svenskanamn.se

Foto: TT

Annons