Modellen Tess Holliday: Jag är anorektiker

tess holliday

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:19

Efter reklamen: 6 kändisar som hyllats för sina ärliga kroppsbilder

(1:19)

Tess Hollidays modellkarriär tog fart för 10 år sedan när hon svarade på en annons för ett klädmärke som sökte plus size-modeller. Senare samma år medverkade hon i dokumentärserien Heavy, och därefter ramlade erbjudanden in. I dag är hon en etablerad modell och har jobbat med märken som H&M, Pennington och Torrid. Och hon har synts på en lång rad tidningsomslag, däribland People, Elle och Marie Claire.

Den framgångsrika modellkarriären har även lett till att hon skapat en plattform från vilken hon utövar kroppsaktivism. Det är i det syftet som hon nu talar ut om sin kamp mot ätstörningen anorexia, skriver The Guardian.

Tess Holliday beskriver sin ätstörning på Twitter

Tess Holliday på catwalken.

Tess Holliday på catwalken.

Tess Holliday vill slå ett slag för att även överviktiga personer kan lida av en ätstörning i allmänhet, och anorexia i synnerhet. På Twitter, där hon har nära 1 miljon följare, skriver Tess:

”Jag är anorektiker & på tillfrisknande. Jag skäms inte längre över att säga det högt. Jag är resultatet av en kultur som hyllar smalhet & likställer det med ett värde, men jag får skriva min egen berättelse nu. Jag klarar äntligen av att ta hand om en kropp som jag bestraffat hela livet & jag är äntligen fri”.

Tweeten har sedan den postades fått tusentals gilla-markeringar och skapat en debatt. I en senare tweet svarar Tess på några av kommentarerna.

”Ge mig inga ’men du som är fet hur kan du vara anorektiker’-kommentarer. Ni begriper inte hur vetenskap & kropp fungerar. Min tekniska diagnos är anorexia nervosa & ja, jag skäms fortfarande inte. Jag är på tok för lycklig för att ni ska kunna komma ens i närheten av att släcka min lampa”.

Backas upp av experter på ätstörningar

The Guardian har talat med Chelsea Kronengold, kommunikationschef för brittiska Neda, National Eating Disorders Association. Hon tycker det är toppen av Tess Holliday att gå ut med sin diagnos.

– Personer med en större kroppsvikt får ofta en mindre allvarlig diagnos eller fel diagnos pågrund av stigma och missuppfattningar om vem som kan drabbas av en ätstörning.

Tom Quinn är chef över välgörenhetsorganisationen Beat som jobbar mot ätstörningar. Han håller med och menar att ju fler inflytelserika personer som vågar öppna upp om sin ätstörning, desto större förståelse skapas för dess olika skepnader.

– Det kan ge andra modet att söka hjälp och det förstärker budskapet att ätstörningar inte diskriminerar samt att de kan påverka vem som helst. Ätstörningar frodas i tystnad, säger han till The Guardian.

För mer information om ätstörningar och dess symtom, samt hur du som är drabbad kan få hjälp, se Vårdguiden 1177:s samlingssida om ätstörningar.

Källa: The Guardian

Foto: TT

Redaktionens tips
Ashley Graham vill hylla kvinnokroppar med "Self love challenge"
Ursula gör succé som modell – efter att ha fyllt 50 år
12 frågor som kan förändra ditt liv – och få dig att må bättre
Dela på: