Melissa slog tillbaka mot hatet – med ett år av bilder på sig själv

melissa blake selfies

Melissa slog tillbaka mot näthatarna på ett helt perfekt sätt. Foto: [email protected]

39-åriga frilansjournalisten Melissa Blake lever med Freeman-Sheldon-syndrom, en ovanlig genetisk sjukdom som påverkar hennes ben och muskler, och i förlängningen hennes utseende.

Efter att Melissa väckt uppmärksamhet genom att skriva en artikel för CNN om sjukdomen, så fick hon allt mer frekventa hatattacker. Melissa fick dagligen dröser av hatkommentarer om sitt utseende.

Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsan
2:39

Efter reklamen: Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsan

(2:39)

Slå på ljud

– Jag är van vid att bli kallad saker som blobbfisk eller val, men det var en kommentar som jag inte kunde släppa. Det var någon som skrev att jag borde bli förbjuden att lägga upp bilder på mig själv för att jag är för ful, berättar hon.

Kommentaren fick Melissa att fundera – och bestämma sig för att slå tillbaka på ett helt perfekt sätt. I stället för att bli nedslagen av de elaka orden så vände hon det till något annat. Hon var irriterad över hur världen i dag lägger så stort fokus vid utseende och yttre faktorer, i stället för hur människor beter sig och vad de har för inre kvaliteter.

– Så mycket av vår kultur är formad och dikteras av skönhetsideal – vad som anses vackert, vem som anses vacker, och även faktumet att skönhet värdesätts högst, säger hon.

Melissa Blake lägger upp bilder på sig varje dag

Melissa Blake bestämde sig därför för att lägga upp en bild på sig själv, en selfie, varje dag under ett helt år.

39-åringen publicerade bilderna på sina olika sociala medier-plattformar som Instagram och Twitter, där hon nu har hundratusentals följare. Trots att det redan i augusti var ett år sedan hon började så har hon inte slutat med bilderna. I stället har det nästan bildat en rörelse kring hennes beslut att lägga upp bilder på sig själv.

– Jag må ha börjat året av selfies för min egen skull, men jag insåg snart att de här bilderna inte bara handlade om mig. Andra funktionsvarierade personer berättade för mig att de identifierar sig med mina ord och började lägga upp sina egna selfies, berättar Melissa.

Även om hon först kände sig obekväm med att ta och publicera bilder på sig själv, så såg hon snart att det var frigörande för henne.

– Samhället kommer aldrig ändra sin funkofobi om vi inte normaliserar funktionsvariationer. För att det ska hända så måste folk se funktionsvarierade personer, som representerar en fjärdedel av den amerikanska befolkningen, men fortfarande göms undan.

Källa: Wimp stories.

Utvald läsning