QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Mattetalet som förbryllar internet: Vad säger du - 1 eller 16?

21 jul, 2022 
Ett mattetal och en kvinna som funderar
Då och då dyker det upp matematiska kluringar som delas runt på internet och som får kommentarsfälten att bli helt tokiga. Håll i dig nu! Här är ännu ett tal som delar internet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi har alla sett matematiska kluringar som då och då delas runt på internet. Ibland består de matematiska kluringarna av bananer, apelsiner, hönor och ägg. Eller så är det palmer, apor och bananer. Varje symbol har ett värde och det krävs att du kan grundläggande matematik för att räkna ut det korrekta talet. Tittar man i kommentarsfälten verkar det som om vi ofta glömt bort det viktigaste från mellanstadiets matematikundervisning.

Men till vårt allas försvar. Dessa kluringar har ofta inbyggda fällor som inte handlar om matematik. Det kan vara en apa med fem bananer i händerna ena stunden, för att nästa gång i talet hålla endast 3 bananer. Sånt är lätt att missa.

Se också: Svaren på de mest ställda frågorna på internet

Svaren på de mest ställda frågorna på internetBrand logo
Svaren på de mest ställda frågorna på internet

Kan du lösa det här mattetalet?

Nu har vi kommit över ett tal som först kan se enkelt ut. Det innehåller inga bananer eller apelsiner, men det delar ändå internet. Kanske kan du lösa det? Vad kommer du fram till? Håll i dig – förbered dig på att bli förvirrad.

Så, vad säger du? Ser det enkelt ut?

Talet är: 8/2(2+2) = ?

Det som gör de flesta förvirrade är först och främst att man måste kunna de så kallade prioriteringsreglerna. Det vill säga att för det här fallet gäller att parenteser beräknas först, följt av multiplikation/division och addition/subtraktion. Men även om du kan det så ställer talet matematiken på sin spets.

Annons

Det här är svaret

De flesta kommer fram till att svaret antingen blir 1 eller 16. Vad säger du?

Svaret är faktiskt inte glasklart! Anledningen till det är att talet är formulerat på ett sådant sätt att det blir öppet för tolkning.

MåBra tog kontakt med en civilingenjör-student vid KTH i vår närhet för att få en förklaring till varför svaret antingen kan bli 1 eller 16. Han förklarar att ingen matematiker någonsin skulle ha formulerat problemet på det här otydliga sättet just för att det är öppet för tolkning. Man ska vara tydligare.

Generellt räknar man från vänster till höger (på samma sätt som att vi läser från vänster till höger). Så det mest korrekta svaret är 16 även om det kan bli 1 också om man räknar från höger till vänster.

Det här är också anledningen till att man inom matematiken använder sig av bråk-konstellationer och inte divisionssymboler eller snedstreck som detta tal har. På så sätt undviker man missförstånd.

Källa: Prevention.com

Foto: TT

Annons