QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Masked Singer: Frågor vi måste reda ut kring programmet

21 apr, 2021 
masked singer på tv4
Masked Singer har tagit TV4-tittarna med storm. Men hur går röstningen till, sjunger karaktärerna verkligen i sina mikrofoner och vad gör livvakterna där egentligen? Vi reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är Masked SingerBrand logo
Det här är Masked Singer

Masked Singer är programmet där tolv välkända personer har klivit i varsin spektakulär dräkt och sjunger inkognito inför studiopublik och kändispanel.

Upplägger är enkelt; panelen ska gissa vilka kändisar som gömmer sig bakom maskerna, publiken röstar på dem de vill behålla i tävlingen och de deltagare som vecka för vecka röstas ut tvingas ta av sig maskenrna och avslöja sin identitet. Den karaktär som lyckas stanna kvar till slutet vinner äran och berömmelsen.

Men det finns en rad frågor vi ändå har om den hemlighetsfulla programmet. Här är 10 frågor och svar om Masked Singer som vi måste reda ut.

Hur är reglerna i Masked Singer?

Tolv utklädda kändisar tävlar om att hålla sig kvar i programmet så länge som möjligt. Till att börja med är de indelade i två grupper där de tävlar individuellt mot de andra i samma grupp. Varje vecka får publiken i studion rösta på vilken karaktär de vill behålla i tävlingen, och de två som får minst röster ställs mot varandra i en duell. Den som förlorar duellen, en kort sing-off, får ta av sig masken och avslöja sin identitet. Tävlingen pågår i totalt nio avsnitt där grupperna till slut kommer slås ihop så att alla kvarvarande karaktärer tävlar mot varann.

Annons

Hur röstar jag i Masked Singer?

Röstningen sker av publiken på plats i studion. Du hemma i tv-soffan kan alltså inte vara med och påverka vilka karaktärer som får vara kvar i Masked Singer. I programmet visas bilder på hur publiken klickar på sina favoriter i vad som ser ut att vara en röstningapp i telefonen. Det har dock kommit fram att så inte är fallet.

– Vi använder oss av ett säkert röstningssystem där folkets röst i studion och på skärm röstar via sms. För att få det visuellt och tydligt visar vi i programmet maskerna på bild för att det ska ge tittarna den bästa upplevelsen, har TV4:s exekutiva producent Anika Beclijevski förklarat för Aftonbladet.

Är Masked Singer direktsänt?

Nej, Masked Singer är inte direktsänt. Programmet är förinspelat och därav att tittarna inte kan vara med och påverka utgången.

Tävlar juryn i Masked Singer?

juryn i masked singer
Juryn består av Måns Zelmerlöw, Nour El Rafai, Pernilla Wahlgren och Felix Herngren.

Ja, jurymedlemmarna Felix Herngren, Måns Zelmerlöw, Pernilla Wahlgren och Nour El Rafai tävlar om att gissa rätt flest gånger under säsongens gång. De är lika ovetandes som vi om vilka celebriteter som gömmer sig bakom maskerna.

Annons

Vad gör livvakterna i Masked Singer?

De kostymklädda livvakterna med mörka solglasögon har som uppdrag att skydda maskerna mellan programmens gång. I avsnitten kan vi se hur de vakar över de spektakulära dräkterna då kändisarna har hängt av sig dem. När Hänt ställde frågan till TV4 om hur livvakterna valdes ut fick de till svar från exekutiva producent Anika Beclijevski att:

– Livvakterna blev valda genom en casting. De är castade till Masked Singer för att vakta våra masker. Det är samma vakter i alla program.

Vem kom på Masked Singer?

masked singer utomlands
Masked Singer startade i Sydkorea.

Masked Singer startade i Sydkorea 2015 och finns idag i ett 40-tal länder världen över. Originaltiteln på programmet löd The King of Mask Singer, eller Miseuteori Eumaksyo Bongmyeon-gawang på koreanska.

Annons

Finns det kritik mot Masked Singer?

Ja. Kritiken som riktats mot programmet rör främst röstningen och den ”fejkade” känslan av direktsändning. Tv-tittare har ställt sig frågande till varför de inte får vara med och rösta och varför programledare och kändispanel pratar som om programmet vore live. Ledtrådarna har också fått kritik då de framstått som svåra att tyda och att det hade varit bra med textremsor som sammanställde ledtrådarna allt eftersom.

Varför får publiken i Masked Singer lön?

Under de rådande hårda coronarestriktionerna kom TV4 på ett sätt att komma runt maxantalet för sittande publik - 8 stycken. De anställde helt enkelt publiken som ”panelmedlemmar” och betalade ut lön för varje inspelningstillfälle. På så vis kunde den sittande publiken närvara som anställda, inte publik.

– Det var samma personer under alla nio inspelningsdagar och inför varje inspelning gick man först igenom ett coronatest innan man släpptes in i studion. Detta var krav på såväl panelen, produktionen och oss statister, berättar en person som suttit i publiken för Aftonbladet.

Sjunger deltagarna i mikrofonerna?

monstret i masked singer
Monstret håller i en tyst mikrofon.

I programmet håller karaktärerna i mikrofoner, men på grund av maskernas utformning är det inte alla mikrofoner som tar upp ljud, förklarar Anika Beclijevski för Expressen:

Annons

– Maskerna är designade för att deltagarna ska kunna sjunga i dem. Därför har de skapats i samråd med vår ljudtekniker för att få till bästa möjliga ljud. Vissa av maskerna är konstruerade för att fungera bäst med handmick och andra för huvudmick, därför finns det i vissa masker en mikrofon under masken, säger hon till tidningen.

Är det varmt under dräkterna?

Ja, enormt. Det har flera av de redan avslöjade deltagarna bekräftat. Men det finns en beredskap för även detta, förklarar producenten till Expressen.

– Vissa väger upp emot 15 kg så för några deltagare har det varit enormt varmt. Därför har till exempel Monstret en inbyggd fläkt. Så absolut har det varit en utmaning för våra deltagare att prestera sitt yttersta på scen i maskerna, säger Anika Beclijevski.

Källa: Hänt, Femina, Expressen, Aftonbladet

Foto: TT, TV4

Annons