QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige

22 apr, 2021 
Linda Lindorff, då Isacsson, vann Fröken Sverige 1990.
En gång i tiden var det lika många som tittade på Fröken Sverige-finalen som på Melodifestivalen. Den tiden är förbi – men kvar finns vinnarna som fick fyr på karriären efter att ha vunnit titeln. Visste du att dessa kända kvinnor en gång varit Fröken Sverige?
Annons

Fröken Sverige var en skönhetstävling som startade 1949, och som var extremt populär under andra hälften av 1900-talet. Under 2000-talet började dock mer och mer kritik riktas mot den utseendefixerade tävlingen, samtidigt som intresset falnade. Tävlingen, där unga kvinnor från alla landets landskap deltog, hölls hela vägen fram till 2009, av olika arrangörer.

TV: 7 kändisar som började sina karriärer som Fröken SverigeBrand logo
TV: 7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige

Något som däremot inte falnat är karriärerna för flera av de kvinnor som vunnit titeln "Fröken Sverige" – tvärt om blev tävlingen startskottet för många av deltagarna. Idag är flera av dem kända för helt andra saker, och kanske hade du helt missat att de faktiskt utsetts till skönhetsdrottningar en gång i tiden?

Annons

7 kändisar som varit Fröken Sverige

Anita Ekberg

Anita Ekberg vann Fröken Sverige 1951.

Anita Ekberg kom från en stor och inte så rik familj utanför Malmö, och efter att hon vann Fröken Sverige 1951 och fick delta i Miss Universum-tävlingen förändrades hennes liv för alltid. Filmproducenterna föll som furor för hennes vackra utseende och starka självförtroende.

Efter vinsten jobbade hon som modell och på olika nattklubbar. Hon blev en favorit hos den kände entreprenören Howard Hughes och spelade in flertalet amerikanska Hollywood-filmer. Men filmen som skulle bli hennes genombrott var istället italienska regissören Federico Fellinis Det ljuva livet 1960. Hon bodde sedan kvar i Italien till sin död 2015.

Annons

Yvonne Ryding

Yvonne Ryding vann Miss Universum år 1984.

Yvonne Ryding vann BÅDE Fröken Sverige och Miss Universum 1984! Innan vinsten var hon fotbollstjej och undersköterska. Efter vinsten bodde hon kvar i USA i fyra år och jobbade som modell och med reklam. Hon flyttade sedan hem till Sverige igen och gifte sig med skådespelaren Kjell Bergqvist och fick två barn.

Hon har haft några programledaruppdrag och föreläst en hel del om hälsa och skönhet. Hon startade 1995 ett eget hudvårdsmärke, YR Skincare. Hon har dessutom deltagit i Let's dance 2007.

Annons

Linda Isacsson (Lindorff)

1990 vann Linda Isacsson Fröken Sverige

1990 blev Linda Isacsson utsedd till Fröken Sverige, då bara 18 år gammal. I guldiga klackar och en rosa bikini gick hon upp på scen framför 60 miljoner tittare i Miss Universum-tävlingen som världens vinnare skickades till.

Efter vinsten fick hon snabbt jobb som väderflicka på TV4, där hon sedan dess även haft flera programledarjobb. Hon har bland annat varit ansikte för När och fjärran, Djurens hjältar, Farmen och mest aktuellt: Bonde söker fru.

Annons

Johanna Lind (Bagge)

Johanna Lind vann Fröken Sverige 1993.

1993 stod Johanna Lind på vinnarpallen och kröntes till Fröken Sverige. I Miss Universum kom hon sedan på en 16:e plats. Efter sitt mandatår flyttade hon till New York för att jobba som modell, men flyttade tillbaka efter några år och började jobba på en skönhetsagentur.

Innan hon var med i tävlingen hade Johanna utbildat sig till skönhetsterapeut, och sen hon kom tillbaka till Sverige har hon bland annat jobbat med hudvårdsmärket Decléor i Sverige. 2009 startade hon Kabusa design factory på Österlen, och 2019 egna företaget JLB, Joy life beauty.

Annons

Idag är hon gift med Idol-profilen Anders Bagge och aktuell med programmet Circus Bagge om paret, deras fem hundar och en katt. Hon är även influencer och bloggare på Femina.

Petra Hultgren (van der Voort)

Fröken Sverige 1995: Petra Hultgren.

Petra Hultgren vann Fröken Sverige-tävlingen 1995. Hon tog sedan examen från Teaterhögskolan i Stockholm 2005, men redan innan hon började studera hade hon fått roller i 90-talets storsåpor "Vänner och fiender" och "Vita lögner". När Upsala nya Tidning frågade vad Fröken Sverige-vinsten betytt för henne svarade hon:

Annons

–Inte särskilt mycket, den har väl kanske snarare legat mig i fatet. Men den gav mig möjligheten att provspela för en tv-såpa och det är jag väldigt tacksam för i efterhand. Det var en bra lärotid, även om inspelningarna höll ett extremt högt tempo och jag aldrig mer skulle vilja göra det.

Det gick lite segare för skådespelarkarriären efter examen, men då började hon få erbjudanden från Tyskland, och där träffade hon sin blivande holländske make. Hon bor idag i Hamburg och jobbar som skådespelare där.

Valerie Aflalo

Valerie Aflalo vann Fröken Sverige år 2000.

Valerie Aflalo var Fröken Sverige år 2000 – men idag är hon mest känd som modeskapare. Efter vinsten gjorde hon ett antal programledarjobb, men det var kläder och mode som var hennes passion och hon startade senare det egna klädmärket Valerie. 2016 röstades hon av folket fram till Guldknappen-vinnare för sina kreationer och sin stil. Idag har hon en egen butik i Mood-gallerian i Stockholm.

Annons

Valerie har dessutom mode i blodet – hennes pappa, Pierre Maurice Aflalo, var med och tog märket Yves Saint Laurent till Sverige på 1970-talet. Hon själv gjorde även praktik hos modedesignern Renato Nucci i Paris för att lära sig mer om modebranschen.

Malin Olsson

Malin Olsson vann Fröken Sverige 2001.

Malin Olsson från Orsa blev Fröken Sverige 2001. Därefter fick hon erbjudandet att vara med i musikgruppen NG3, som hon var med i fram till 2005. Då tog hon istället rollen som programledare för The Voice TV. 2006 gick hon över till SVT och började leda diverse barnprogram, vilket hon kanske är mest känd för idag. Bland annat syntes hon i Ponnyakuten, Bobster och Sommarlov.

Annons

Hon har även bevakat Melodifestivalen och kommenterat Eurovision song contest, och gjort programmen Minuten, Helt magiskt och Vem bor här?

Andra kändisar som börjat karriären via skönhetstävlingar:

  • Michelle Pfeiffer
  • Matthew McConaughey
  • Eva Longoria
  • Halle Berry
  • Oprah Winfrey
  • Priyanka Chopra
  • Gal Gadot
  • Diane Sawyer

Källa: Expressen, Hänt, Upsala nya tidning, People, Wikipedia m.fl. Foto:TT

Se också: Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingarBrand logo
Se också: Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingar
Annons