Sveriges 10 bästa och mysigaste julmarknader 2021

julmarknad i Gamla stan och på Liseberg
Tips på klappar till julklappsspelet – Allt under 100 kr
0:50

Efter reklamen: Tips på klappar till julklappsspelet – Allt under 100 kr

(0:50)

Slå på ljud

Bästa sättet att komma i julstämning är att besöka någon av landets alla julmarknader. Och efter att alla julmarknader ställdes in förra året är suget extra stort, eller hur?

Tänk varm glögg, gammaldags godis, lokala delikatesser, hantverkskonst och värmande brasor. Många julmarknader bjuder även på körsång, skridskoåkning, tomtebesök och shower som får det att tindra i ögonen på så väl stora som små.

Här listar vi tio platser som boostar julstämningen med det lilla extra!

Julmarknader med tradition och hantverk i fokus

1. Julmarknad på Stortorget, Gamla stan i Stockholm

Julmarknad på Stortorget

Foto: Holger Ellgaard

Äntligen är det åter dags för Sveriges äldsta julmarknad att slå upp portarna. Bodarna i Gamla stan är en mysig tradition som lockar både Stockholmare och turister till gränderna runt Stortorget. Känn stämningen och handla glögg, marsipan, karameller, smide, viltkött, tomtar, kransar och mycket mer i de 40 bodarna.

Datum: 20 november-23 december

Läs mer här.

2. Julmarknad på Skansen, Stockholm

Julmarknad på Skansen

Foto: Richard von Hofsten

Skansens julmarknad har anor ända från 1903 och ger dig en chans att uppleva julen som den firades förr. Jul på Skansen bjuder på julpyssel, ljusstöpning, ringdans och mycket mer. Bland de 70 marknadsbodarna hittar du såväl genuint hantverk som massor av goda smakupplevelser. Och såklart, det traditionella luciafirandet på Sollidenscenen.

Datum: Fre-sön 26 november-19 december

Läs mer här.

3. Julmarknad i Sigtuna

Julmarknad i Sigtuna

Den pittoreska lilla staden bjuder på julmys varje söndag i december. De bjuds på klassiska julbodar, kör, dans kring granen och tomtebesök. Hit åker man främst för att promenera runt och insupa den mysiga stämningen.

Datum: 28 november samt 5, 2 och 19 december

Läs mer här.

4. Julmässa på Huseby, Växjö

Julmässa på Huseby

Smålandsjul är Nordens största julmässa, och här sprider 500 marschaller och 200 granar julstämning redan i november. Men här gäller det att ha fått igång julkänslan tidigt, för den 21 november är mässan över. Men vilket perfekt sätt att kicka igång julen! Här finns över 170 olika utställare inom såväl hantverk som spännande mathantverk och delikatesser. Det finns även möjlighet att prova såväl ponnyridning som att kolla in polkagristillverkning.

Datum: 13-21 november

Läs mer här.

5. Julmarknad i Glasriket, Kosta

Julmarknad i Glasriket

I småländska Kosta ger sex miljoner juleljus och snöbeklädda skogar en gnistrande julstämning redan från mitten av november. Förutom de många marknadsbodarna finns det en tomtevärld – och naturligtvis glashantverk, perfekt som julklapp. Invigs den 13 november med uppträdande av Måns Zelmerlöw.

Datum: Tors-sön 13 november till 23 december samt alla dagar 25 december-31 december.

Läs mer här.

6. Julmarknad på Jamtli, Östersund

Julmarknad på Jamtli

Foto: Erik Westberg

Andra helgen i december är det julmarknad på Jamtli – en tradition som varje år lockar över 20 000 besökare och 200 utställare. De gamla gårdarna ger en traditionell och riktigt julig miljö som förutom marknadsbodarna bjuder på besök av både (en snäll) julbock och tomten. Här finns också hundspann, häst- och släde, karuseller och levande musik. I Näsgården lagas det julmat och bakas enligt gamla recept.

Datum: 3-5 december

Läs mer här.

Stämningsfulla julmarknader på slott

7. Julmarknad på Tjolöholms slott, Fjärås

Julmarknad på Tjolöholms slott,

På Tjolöholms slott i Fjärås kommer julstämningen redan i mitten av november och det gäller att passa på då, för i december anordnas inga julmarknader här. Slottet pyntas i vacker julskrud inne som ute och brasan sprakar mysigt i de öppna spisarna. Tomten tar emot önskelistor av barnen och mat serveras såväl i slottets lokaler som i olika food trucks.

Datum: 12-14, 19–21 samt 25-28 november

Läs mer här.

8. Julmässa på Taxinge slott, Nykvarn

Julmässa på Taxinge slott, Nykvarn

Även på vackra Taxinge slott i Nykvarn firas julen redan i november. Den stora julmässan huserar över 100 hantverksutställare. Skulle du fortfarande vara fikasugen efter provsmakning och shopping är du på rätt ställe: Taxinge är nämligen känt som ”kakslottet” där en av Sveriges största hembakade kakbuffér dagligen dukas fram.

Datum: 11-14 november samt 18-21 november

Läs mer här.

Julmarknad på nöjesfält

9. Jul på Liseberg

Jul på Liseberg

Liseberg bjuder på den kanske mest extravaganta julmarknad vi har i Sverige. Miljontals ljus förvandlar Liseberg till ett gnistrande vinterlandskap som bjuder på extra allt. Förutom traditionella bodar, vackra miljöer och kittlande karuseller finns det till exempel både skridskobana och barnskidbacke(!). Hälsa på i Kaninlandet, kolla in den klassiska isbaletten och lämna önskelistan till tomten – julen på Liseberg är magisk!

Datum: 19 november-30 december, lite varierande vilka veckodagar. Se hemsidan för mer info

Läs mer här.

10. Jul på Kolmården

Jul på Kolmården

Bamses jul på Kolmården är påväg att bli en modern klassiker för barnfamiljer. Träffa Bamse och hans vänner när de julstökar, kolla in julteatern och åk karuseller. Parken bjuder även på besök av tomten, bussnälla troll – och såklart djur. Nytt för i år är bland annat en skridskobana och både julklappsjakt och ett julmysterium som tomten behöver hjälp att lösa.

Datum: Lör-sön 27 november-19 december

Läs mer här

Utvald läsning