Julens 5 trendigaste blommor

I jul bör du dekorera hemmet med svulstiga blommor och yviga buketter. Floristen Christoffer Broman listar här julens trendigaste blommor.

1. Amaryllis

– Helt klart en favorit både i kruka och som snittblomma. I jul väljer jag sorterna Silvia eller Alfresco. Silvia är en dekadent, lyxig, stor och mörk snittblomma. Alfresco kommer på kruka och är blygsam när du köper den men blir sedan tjock och härlig som en pion. Ser faktiskt ut som ett popcorn.

Läs också: Växttrender hösten 2017

2. Hyacinter

– Knubbiga svenskodlade hyacinter är fantastiska. De är något dyrare än de importerade men håller längre. Så satsa hellre på färre stora och lyxiga i en kruka, än på flera små.

Läs också: Så skapar du vackraste vinterdukningen

3. Julrosor

– På snitt tycker jag vanliga vita julrosor är de finaste. Dessa ska köpas nära firandet då de inte står sig så länge. Blanda upp med några härligt gröna kvistar och ställ i en vas på bordet. På kruka är Hellebourus jättefin – men se till att köpa en utan blad för de med blad håller sig inte bra inomhus.

Läs också: Därför dör dina växter – 8 vanliga orsaker

4. Orkidé cymbidium

– En kaxig växt med flera små blommor som gör sig fin med amaryllisen Silvia. Står sig i flera veckor, perfekt över jul och nyår. Funkar även bra ensam om du tar tre stycken och buntar ihop till en större bukett.

Läs också: 11 vackra blommor som du dessutom kan äta

5. Fina gröna blad

– Var inte rädd för att satsa på massor av grönt i jul. Eucalyptus, kryptomera eller blåbärsris. Gå loss och lek och ta för er. Ju mer grönt desto mer dofter.

Artikeln publicerades först på Residence.

 

Utvald läsning