Juldukning: Tips och inspiration för alla smaker

Juldukning tips

MåBra var nyligen på ett event där Anitha Schulman, entreprenör och känd från TV, höll en inspirerande föreläsning.

– På en middagsbjudning är det dukningen som ska stå i fokus, inte maten. Det är nämligen dukningen som gästerna kommer att minnas i efterhand. Så låt maten står kvar inne i köket och fyll middagsbordet med levande ljus, kvistar och blommor. De flesta uppskattar den mysiga stämningen framför ett bord som är proppat med mat, berättar Anitha Schulman.

Håller du med henne? För att ge dig inspiration har vi samlat 11 bilder på vackra juldukningar – och vi kan lova att du kommer att snappa upp ett och annat tips!

Guldig jul

Ta med naturen in! Det är faktiskt väldigt lätt att få till en lyxig känsla! Låt basen vara vit och addera guld, brunt, grönt och rött. Den vita basen gör att det är lätt att experimentera med de andra färgerna. Använd en vit bordsduk, vita blockljus, tallrikar, servetter och spets. Ställ fram ljusstakar i mässing, vilket får dukningen att kännas lyxig. Gå på en skogspromenad och plocka kottar, grenar, kvistar och bär – det blir en vacker färgsättning samtidigt som det ger liv till dukningen.

juldukning

För den händige

Vill du ha en personlig touch och gillar att pyssla? Härligt! Om du börjar i tid hinner göra mycket fina grejer till julbordet. Här är ett exempel på hur du enkelt kan dekorera dukningen med tyggranar. Granarna är klippta ur rött, grönt och vitt filttyg (vilket du hittar på de flesta pysselbutiker).

juldukning

Duka i vintage

Silverbrickor, träskaft, kanelstång och granris. Använd ditt ärvda matsilver, gamla tallrikar, kristallglas och dekorera med pärlhalsband, vita julkulor och massvis med änglar! Och glöm inte bort att tända massvis av stearinljus!

juldukning

Klassisk juldukning

Det bästa knepet för att lyckas med den klassiska juldukningen är att hålla sig till vitt och rött. Om du väljer en vit duk kan du enkelt addera flera röda detaljer. Duka gärna med levande växter som röda julblommor (julstjärnor eller amaryllis) och några avklippta kvistar från granen. Maxa med levande ljus och lyktor – och låt gärna tomtefar och mor sitta med på bordet.

juldukning

Experimentera med färger

Om du har tröttnat på den traditionella färgsättningen: rött, vitt och grönt kan du prova att matcha ihop andra färger. Du kommer bli förvånad över hur kreativ du faktiskt kan vara – utan att det går överstyr! Julen är en årstid som är väldigt förlåtande när det kommer till färgkombinationer, så ta vara på det och tillåt dig att ”go crazy”.

juldukning

Dekorera med kakor

Slå två flugor i en smäll – använd dina pepparkakor både till bordsdukningen och till dessert! Om du gör ett hål i kanten när du bakar kan du enkelt dra igenom ett snöre till julmiddagen. Vill du göra pepparkakorna mer personliga kan du skriva namn med glasyr – då har du även fixat bordsplaceringen!

julbordsdukning

Luncha ute

Gör något utöver det traditionella och få med släkten ut i snön! Det behöver inte vara komplicerat eller jobbigt, det kan vara så enkelt som att grilla korv och dricka varm choklad! Och dukningen behöver såklart inte se ut som den på bilden (även om det ser helt fantastiskt ut!) – utan packa en ryggsäck med det nödvändigaste, gå ut i skogen (eller på tomten), tänd en eld och ta fram grillkorven. Vi lovar att det kommer att bli uppskattat hos både barn och vuxna.

juldukning

Låt pyntet vara med

Har du samlat på dig ett gäng fina julgransdekorationer under åren? I så fall, låt dem pryda ditt bord innan du hänger upp dem i granen. Om du har små barn eller barnbarn kan deras uppgift vara att hänga upp dem i granen efter maten. En mycket lyckad lösning för de familjer som har barn med spring i benen.

juldukning

Våga duka svart

Har du tröttnat på allt ”gulligull” som blir kring juletid? Eller vill du bara ha det stilrent? Då kanske den här svarta dukningen passar dig i smaken! Ljusa upp med vita och silvriga detaljer på bordet, samt många värmeljus. Vill du att ditt bord ska efterlikna bordet på bilden – måla några kottar vita. Det kommer garanterat bli pricken över i:et!

juldukning

Rosa är aldrig fel

Vem har sagt att julen ska vara röd? Rosa går minst sagt lika bra! En kombination av vit, rosa och guld får hela dukningen att kännas galant och exklusiv. Använd dig av ljusstakar i mässing, julkulor, glittrande änglahår och rosa dekorationspryttlar. Ingen kommer att tacka nej till ett julbord med temat glitter och glamour!

juldukning

Less is more

Ja, ibland är det faktiskt så! En juldukning behöver inte vara komplicerad med en massa krimskrams – utan få saker kan också göra stort intryck. Kanske har du ett favoritporslin, eller silverbestick som du vill ska få ta plats och synas? Då kan bästa lösningen vara som på bilden: att knyta en röd rosett kring mormors gamla silverbestick och låta resten av bordet vara clean.

juldukning

FOTO: Thinkstock och Shutterstock

Utvald läsning