QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Hjärnforskaren Dr Mouna: Jag dog när jag var tre år gammal

26 aug, 2021 
AvVeronica Henriksson
Hon är läkare, hjärnforskare och tv-profil... Men Mouna Esmaeilzadehs liv höll på att ta slut redan när hon var tre år. Läs Mounas starka ord om kampen mot demonerna – och att revolutionera världen.
Annons
TV: Se Dr Mounas 5 bästa karriärtipsBrand logo
TV: Se Dr Mounas 5 bästa karriärtips

Redan vid tidig ålder drömde doktor Mouna Esmaeilzadeh om att bli revolutionär, precis som hennes föräldrar som båda var politiskt aktiva i Iran, där hon är född. Men till skillnad från Mouna, som räddar liv, hade föräldrarna livet som insats.

Att vara politiskt aktiv under den Iranska revolutionen innebar att Mounas föräldrar stod på regimens dödslista. Familjen om fem; Mouna, hennes två bröder och mamma och pappa var tillslut tvungna att fly landet. Det var mitt i vintern, den kallaste på många, många år. Treåriga Mouna satt på hästryggen, inlindad i en sjal, tillsammans med sin mamma. Men när familjen nått de kurdiska bergen, mellan Iran och Turkiet händer något som höll på att kosta Mouna livet. Eller. Som kostade Mouna livet.

Annons

Dr Mouna Esmaeilzadeh dog som treåring

I Mounas sommarprat från 2018, beskriver hon hur hästen som hon och hennes mamma satt på, plötsligt halkade och Mouna försvann ner i den djupa snön. Minuter senare hittades hon livlös utav sin mamma och familjen skyndande sig till närmsta by för att få hjälp. När alla hade gett upp hoppet om att den lilla flickan skulle få tillbaka pulsen, började Mouna plötsligt att andas igen.

– Det är väldigt svårt att föreställa sig det mamma gick igenom. Hon drog ju mig på isen tillslut för att hon var så trött och utmattad efter flera veckor av flykt. Men inte bara den episoden, utan också på militärlägret där jag växte upp. Min mamma fick lämna oss för att gå ut i strid. Och för henne att ta avsked varje gång och tänka att hon inte skulle komma tillbaka..., säger Mouna Esmaeilzadeh.

Dr Mouna

– Jag minns när jag var nio år och hon lämnade mig för att gå ut i strid. Då sa hon ”jag kommer kanske inte tillbaka, men då kommer en annan snäll kvinna att ta hand om dig". Det var väldigt många som inte kom tillbaka. Många av mina vänners föräldrar. Man ska verkligen vara tacksam för att man sitter här, fortsätter hon.

Annons

Tänker du mycket på ditt förflutna?

– Jag tänker mer på det nu än vad jag gjorde för tio år sedan. Jag tänker på det dels för att jag själv har fått barn och hela tiden kan se saker i perspektiv, men också med det händer som nu i Afghanistan, kan jag få flashbacks till att det är en verklighet som pågår.

Mouna och hennes bror brukar prata om att trauman ger superkrafter, men att trauman också ger ärr. Det Mouna har varit med om som liten säger hon har satt sina spår och även för någon som är expert på hjärnor, är det svårt att hålla demonerna borta.

– Det är en ständig kamp i hjärnan där man får hålla skräckcentralen i schack och där se till att det rationella vinner. Men det är en pågående kamp. Det är inte så att jag tänker någonting och så är det borta. Hjärnan är som en muskel, vi måste träna den för att hålla den i form.

Dr Mouna är hjärnforskare

Dr Mouna: "Vetenskap är det sexigaste som finns"

Dr Mouna som är både läkare och hjärnforskare vill revolutionera världen med hjälp av vetenskap och teknologi. Hon säger att vi idag är omringade av mer fakta och kunskap än någonsin.

Annons

Du beskriver kunskap som närmast poetiskt. Men finns det något skrämmande med den kunskap vi har idag tycker du?

– Det är klart, så är det! Ta elektricitet. Min pappa var politisk fånge i Iran och blev elkablad. Det gör inte att jag tycker att det är dåligt med elektricitet. Självklart kan all vetenskap användas i fel syfte. Ju mer kraftfull vetenskapen och tekniken är, desto farligare kan det vara. Vi skulle kunna få superrobotar som förintar mänskligheten. Den typen av teknik i händer på diktaturer är fruktansvärt, så absolut, det finns en mörk sida av det.

Dr Mouna ser ljust på framtiden

Men några superrobotar som ska förinta världen, tror inte Mouna på. Istället ser hon ljust på framtiden.

Dr Mouna i Svenska Powerkvinnor

– Egentligen är det helt absurt för att vi har aldrig levt i en bättre värld. Vi har aldrig haft en värld med mindre krig och mindre svält och mindre elände. Vi är inte där än, men vi är på väg mot en framtid där svält bara är ett minne blott och det har vi aldrig kunnat drömma om tidigare i världshistorien.

Annons

Som världen ser ut idag är det lätt att fastna i negativa tankar… Gäller det även dig?

– Absolut! Nu till exempel med talibanerna och Afghanistan… Jag har inte kunnat sova på flera nätter. Även som hjärnforskare är man bara människa. Det är klart att det finns saker som känns otroligt tungt och ibland hopplöst, men då måste man påminna sig själv om att världen går i rätt riktning.

Hur ser du på framtiden?

– Det är så obegripligt häftigt att man kanske inom tjugo år kommer att leva i en värld utan svält och fattigdom. Och i en värld där sjukdomar som cancer kanske inte existerar. Det är en väldigt häftig värld.

Mouna Esmaeilzadeh blir frustrerad på folk med klimatångest

– Jag tycker att det är en fascinerade värld och framtid vi går till mötes och därför kan jag bli frustrerad att se hur unga människor går omkring och har klimatångest eller ångest inför framtiden, när det faktiskt är så att vi har bättre verktyg och bättre möjligheter än någonsin att skapa just den framtid som vi önskar. Det är bara att kavla upp ärmarna och göra det. Jag tror verkligen på en väldigt hoppfull framtid.

Annons

Dr Mouna aktuell i Svenska Powerkvinnor

I höst kommer vi att kunna följa Mouna i serien Svenska Powerkvinnor, där hon också har sällskap av bland annat Camilla Läckberg och Keyyo. Trots att hon till en början var tveksam till programmet, ser hon nu fram emot att få visa upp hennes liv – för en bredare och yngre publik.

– För mig har det varit viktigt att försöka att förmedla kunskap och sprida framtidshopp och att försöka visa att vetenskap är det sexigaste som finns. Därför kändes det helt plötsligt ganska angeläget att nå ut just till den yngre målgruppen.

Deltagarna i Svenska Powerkvinnor

Vad vill och hoppas du att folk ska se och lära av dig?

– Jag hoppas att dom ska få en liten inblick i att man kan bli vetenskapsman eller vetenskapskvinna och att det finns olika sätt att lyckas. Och jag vill inspirera till en mindre, typiskt kvinnlig karriärsväg, som det ändå är att gå in i vetenskapens och teknikens värld eller att bli affärskvinna.

Vem av de andra kvinnorna har överraskat/imponerat mest på dig?

– Åh, vilken svår fråga. Jag har kommit på att Camilla har samma grova och icke politiskt-korrekta humor som jag själv. Jag har inte känt någon av tjejerna tidigare, men alla har faktiskt överraskat positivt. Man kan undra vad jag har gemensamt med en ung influencer, men för mig känns det mer tvärt om. Att det vore jäkligt tråkigt om det vore jag och fyra andra läkare och hjärnforskare.

Foto: TT

TV: Se Laila Bagge berätta om kraschen efter inspelningen - och stödet från KoroshBrand logo
TV: Se Laila Bagge berätta om kraschen efter inspelningen - och stödet från Korosh
Annons