QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Ing-Maries pappa dog – fick tröst av schimpanserna på Furuvik

22 mar, 2023 
Ing-Marie Persson
Nyheterna om schimpanserna på Furuvik lämnade få personer oberörda.
Nu berättar en av skötarna, Ing-Marie Persson, om sin relation till dem och hur de tröstade henne när hon behövde det som mest.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 svenska kändisar som älskar sina husdjurBrand logo
5 svenska kändisar som älskar sina husdjur

I mitten av december förra året flydde fem schimpanser från sina hägn på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Fyra av schimpanserna sköts ihjäl och ytterligare en skadesköts.

Nyheten väckte starka känslor hos allmänheten, och frågan om djurparker verkligen ska finnas fick nytt bränsle.

De apor som dog under rymningen hette Santino, Manda, Linda, och Torsten, och Selma heter schimpansen som skadades.

Ing-Marie Persson tog hand om schimpanserna på Furuvik i över 30 år.
Ing-Marie Persson tog hand om schimpanserna på Furuvik i över 30 år.

En av de som berörts starkas av apornas öde är Ing-Marie Persson, som jobbade med dem under 30 års tid. I TV4:s nya dokumentär Schimpanserna på Furuvik berättar hon om sin fina relation till djuren, och delar med sig av en anekdot sin tid på djurparken.

Annons

– När min pappa gick bort så var jag otroligt ledsen. Och då sa jag till min make Jonny att jag måste åka till Furuvik, för här hemma blir jag så ledsen. Det är bättre att jag åker till schimpanserna, säger hon.

Schimpansen Santinos tröst

Ing-Marie Persson berättar att hon bestämde sig för att gå in i aphuset och vara precis som vanligt, och när hon klev in där möttes hon av glädjeskrik från schimpanserna som var överlyckliga över att se henne.

Men en apa märkte att allt inte var precis som vanligt.

– När jag klev in genom aphuset så vart Santino alldeles tyst och tittade mig rakt i ögonen. Han kände redan där att det var något som var fel. Och vet ni vad som hände? Han kom fram och gav mig en kram, säger Ing-Marie Persson och fortsätter:

– Jag höll ihop på golvet och grät, och han bara satt och höll om mig. Och sen kom Linda och de andra, och vi satt bara i en stor hög och kramades. Det är så de är.

Annons

“Fyra individer som satt livet till i onödan”

Enligt Furuviksparken lämnades en gallerdörr av misstag öppen, vilket ledde till schimpanserna kunde ta sig ut. På parkens hemsida skriver man att de fattade beslutet att skjuta aporna av säkerhetsskäl.

“Schimpanser är klassade som högriskdjur och kan utgöra en stor fara för människors liv och säkerhet”, skriver man bland annat.

Ett par dagar efter att nyheten briserade talade en förkrossad Ing-Marie Persson ut i P4 Gävleborg, och hon tycker inte att de djuren behövde dödas.

– Ni kanske tycker att jag uttrycker mig elakt nu, men jag måste få säga precis som jag känner: Det är fyra individer som helt i onödan fått sätta livet till, säger hon i inslaget.

Foto: TV4, TT

Annons