QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Ikebana-trenden: Meditera med blommor

20 feb, 2019 
AvAnna Asplund
Ikebana är minimalistisk blomkonst. En japansk tradition som har blivit trendig och nu får oss att vilja meditera – och tänka mer på hållbarhet – när vi arrangerar blommor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det råder ingen brist på fantasifulla blomsterarrangemang på Instagram och Pinterest 2019. Inte bara snittblommor, utan även grenar och torrt gräs, används för att göra växtskulpturer. Och allt fler får upp ögonen för den minimalistiska och meditativa blomkonsten ikebana, som kan inspirera oss till nya sätt att se på både blommor och vårt eget skapande.

Det här är ikebana

Ikebana-arrangemang av Youco Harada
En blomma som Youco Harada hittade i skogen har fått nytt liv i ett ikebana-arrangemang. Foto: Youco Harada

I ikebana används färre blommor, men mer tid och fokus till var och en av dem. Det är enkla former som är noggrant arrangerade – och handlar om mycket mer än estetik.

Ordet ikebana betyder ”att ge en snittblomma liv”. Tanken är att blommor dör när de blir plockade, men återuppstår när de får vara vackra i nya sammanhang.

Annons

4 fina sätt att inspireras av ikebana

Ikebana är en tradition med stor kulturell betydelse i Japan: En konstform som tar år att bemästra, precis som teceremonin. Men det finns enkla sätt att hämta inspiration från minimalism, hållbarhet och meditation när du arrangerar blommor hemma.

Youco Harada, som är produkt- och förpackningsdesigner och ikebana-lärare, har fyra fina tips:

1. Håll det enkelt

Stylist: Josefin Hååg för Fantastic Frank/mäklare Linda Segerström. Foto: Fantastic Frank

– Låt det vackra i blommans egen form synas. Ikebana är minimalism, rena linjer och former, lite i kontrast till den vanliga uppfattningen om japansk konst, design och kultur.

2. Ta vara på varje blomma

Vissnande växter kan också vara vackra, lär vi oss av Ikebana
Vissnande växter kan också vara vackra. Stylist: Camilla Gantelius Fotograf: Andrea Papini för Ikea/Livet hemma

Använd färre blommor och köp sorter som är i säsong – eller plocka dem själv ute.

– Det är väldigt viktigt att aldrig låta blommor gå till spillo. Och att försöka se till att blommorna lever så länge som möjligt. Om du har fått en bukett och det nästan skulle vara dags att slänga den, så kan du fortfarande återanvända blommorna i ett arrangemang.

Annons

3. Se dig omkring

– Det handlar om att ge blommor nytt liv. Du behöver inte planera ikebana, det blir en del av din vardag. Du kan hitta blommorna på gatan, i en trädgård eller i skogen. Överallt där du ser dem.

Och vasen behöver inte vara en vas. Du kan använda en kopp, skål eller tallrik – vad du vill som du tycker blir fint i färg tillsammans med blommorna. Låt din egen smak och känsla styra, säger Youco Harada.

4. Meditera

Ikebana: Arrangera blommor medan du mediterar
Stylist: Josefin Hååg för Fantastic Frank/mäklare Linda Segerström. Foto: Fantastic Frank

Enligt traditionen utförs ikebana i tystnad och under meditation. Det handlar helt enkelt om att ta sig tid – och fokusera:

– Tänk på blommornas längd och försök få till den bästa balansen mellan dem när du gör ditt arrangemang. Det faller sig naturligt att vara väldigt fokuserad på det du gör med händerna. Och då blir det meditativt.

För den som vill lära sig mer om hantverket och traditionen finns många workshops och kurser på prova på-nivå.

Läs mer:

14 enkla sätt att göra din träning mer miljövänlig

 

Annons