Hundtränaren: Sluta genast att curla din hund!

Sluta curla din hund!

5 anledningar att skaffa hund
Slå på ljud

Det är väldigt vanligt att man curlar sin hund, menar hundtränaren Fredrik Steen, som också medverkar i ”Mitt liv som valp” i TV4.

Men vad innebär det egentligen att curla en hund?

– Det är att man ovetandes, och många gånger av kärlek till hunden, inte låter den utvecklas som den behöver – för att bli trygg och välmående. Ofta tar det sig uttryck i att man i alla möjliga och omöjliga lägen undviker konflikter med hunden och inte sätter gränser. Då kan inte hunden utvecklas till en stark individ. Sätter man inte gränser överger man på ett sätt också hunden. Man gör den förvirrad och otrygg.

Läs också: Hundar har stenkoll på hur vi mår

Kan du ge några vanliga exempel?

– Absolut. Ett typiskt exempel är när man inte gör tydligt för hunden att den gör något som den inte får, och istället försöker man avleda med en godisbit eller leksak.

Ett annat vanligt exempel är när hunden hela tiden följer efter sin ägare, i hemmet. När den inte kan koppla av.

– Här behöver man sätta en gräns och ”berätta” för hunden att den får gå och lägga sig istället för att ranta efter en själv.

Ytterligare en vanlig situation är när man promenerar i skogen och hunden tvekar inför att hoppa över ett dike.

– Du själv hoppar över diket, men hunden vill inte. Här bör man som hundägare bara låtsas som ingenting och låta hunden lösa detta själv, men i många fall ”curlar” man hunden genom att lyfta den över diket.

Läs också: 8 saker du inte ska ge din katt att äta

Hur påverkas hunden av curlande?

– Den blir begränsad, och får sämre möjligheter att utvecklas. Vilket i sin tur drar ner självförtroendet och förmågan att ta egna initiativ.

Varför curlar vi våra hundar?

– Det beror sannolikt på flera saker. Det första är troligtvis en stor kärlek till hunden. En kärlek där man hanterar och skyddar hunden i olika situationer, för att göra livet så lätt som möjligt för den. Men effekten blir den motsatta. En annan anledning är nog ren okunskap. Man vet inte hur en hund blir trygg, självsäker och stark mentalt.

 

17 saker du INTE ska ge din hund att äta

Hund-med-tungan-ute

Läs också: 17 saker du INTE ska ge din hund att äta

Utvald läsning