QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Höga kusten – 9 tips på vandringar, sevärdheter och upplevelser

01 maj, 2021 
Ulvö och Höga kusten-bron
Går sommarens semester till Höga kusten? Bra beslut! Här finns gott om häpnadsväckande natur, roliga matupplevelser och spännande besöksmål att ta sig till. Här är några favoriter!
Annons
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i SverigeBrand logo
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige

Höga kusten ligger vid kustlinjen mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland, och är bland annat känt för sin vackra natur och en av Sveriges mest ikoniska broar.

Det har blivit ett populärt semesterresmål med sina många campingplatser, vandringsleder, cykelmöjligheter, vikar som gjorda för paddling och vackra sandstränder för lata dagar.

Här har vi samlat några guldkorn vi vill dela med oss av, som du kan uppleva på din semester till Höga kusten.

Skuleskogen

Du kan knappast besöka Höga kusten utan att ta en tur i Skuleskogens nationalpark. Här kan du sen den dramatiska Slåttdalsskrevan, och få makalös utsikt över Höga kusten från Slåttdalsberget. Värt en heldag, och ett tips är att börja tidigt – vill man hålla ett visst tempo blir det svårare när barnfamiljerna har vaknat och letat sig fram till spängerna. Det blir också rätt trångt vid Slåttdalsskrevan senare på dagen.

Annons

Det finns tre entréer till nationalparken: Nord, Syd och Väst. En vacker dagstur får du om du går Nord-Syd längs med kusten. Det går bussar till båda stationerna sommartid. Har du bil kan du åka till vilken entré som helst, men Väst brukar vara lite mindre befolkad. Åker du till Nord eller Syd kan du ta en tur ut till Tärnettholmarna för ett bad eller picknick.

Höga kusten-bron

Höga kusten-bron.

Detta landmärke får du inte missa! Häftigast är förstås att åka över bron, som går över Ångermanälven, mellan Kramfors och Härnösands kommuner (även om det kan vara lite läskigt om det blåser mycket).

Vid invigningen 1997 var bron världens nionde längsta, med sina 1800 meter i längd. Det är Sveriges högsta byggnadsverk, och förebilden var Golden Gate-bron i San Fransisco.

Annons

Det finns några hotell med utsikt över bron om du verkligen vill uppleva den, men räkna med att få betala en slant, särskilt vid högsäsong. Men kanske stanna för lunch eller en fika i någon av hotellbarerna?

Strutsfarmen

I Gerdal finns en strutsfarm med restaurang, café och butik. Här finns ett 50-tal strutsar i alla åldrar, och sommartid kan du få se nykläckta och ullfluffiga strutsungar i en egen inhägnad. Du kan till och med få mata dem ur handen om du vågar!

Vi rekommenderar att du stannar för middag, för maten är fantastisk! Inte bara är det spännande att testa struts för den som aldrig gjort det, utan det bjuds på riktigt välkomponerade och vällagade rätter som man kanske inte förväntat sig mitt ute i tallskogen.

Ulvön

Bild från Ulvöhamn.

Ett klassiskt besöksmål du inte vill missa. Ta ulvöbåtarna ut till Ulvön från Köpmanholmen och lär dig allt om surströmming! Här bor cirka 40 personer året om, men på sommaren kommer många ut till sina sommarstugor, eller bor på de fina hotellen på ön. Det anordnas allt från trubadurkvällar till Ulvödagarna på sommaren, och du kan både bada och paddla .

Annons

Vi hoppade av båten en station tidigare, vid Norrbyn, på grund av sjösjuka. Därifrån fick vi en mysig och ostörd promenad in till Ulvöhamn där turisterna flockas.

Tips: Ta en promenad upp på Lotsberget – utsikten gör det värt besväret!

High coast whiskey

High Coast whiskey destillery.

Nej, du behöver inte vara ett stort fan av whisky för att uppskatta ett besök detta destilleri! Gå en guidad visning i de nya och de gamla lokalerna och lär dig hur vad vad gör whisky till whisky, eller gå på en provning och se hur olika det kan bli beroende på lagringstid och råvaror.

Restaurangen serverar riktigt trevlig mat i öppna lokaler med utsikt över Ångermanälven. Den inbitne kan även köpa ett eget Whisky-fat som får ligga på lagring tills det är klart.

Annons

Balestjärn

En lite mer undangömd pärla för den som älskar vacker natur! Vandra en bit längs med Höga kusten-ledens etapp 11, upp på Balesudden. Där får du vika av vid Sör-Balesviken och gå lite mer uppför, då kommer du att gå förbi Balestjärnen – med sitt märkligt kristallblåa vatten och de vita trädskeletten på botten.

Räkna inte med att få vara ensam här, trots en rätt kämpig väg upp. Det är en populär badplats för lokalbor – även om vattnet är väldigt kallt!

Balesudden är ett naturreservat som bildades 1985 för att skydda hällmarkslandskapet om kring. Här kan du med lite tur se både orre och tjäder.

Höga kusten-leden

Skylt för Höga kusten-leden.

Är du en vandringsfantast kanske du åker upp bara för att vandra Höga kusten-leden, som är en av Svenska turistföreningens signaturleder. Leden är cirka 13 mil och uppdelat i lika många etapper mellan Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Du kan gå den på 5-7 dagar, beroende på hur du väljer att dela upp det.

Annons

Här går du över öppna skärgårdslandskap och genom djupa trollskogar, över klapperstensfält och mellan badvikar där du kan stanna för ett dopp. under varje etapp går du förbi möjliga boenden, som raststugor, vandrarhem eller hotell.

Docksta skofabrik

I lilla samhället Docksta ligger en av Sveriges äldsta skofabriker, där gör man fortfarande skor för hand! VI var lite skeptiska till ett besök, men en dag hade vi lite tid över och stannade till ändå. Och det ångrar vi inte! Mycket fina och oväntat moderna tofflor och kängor hittade vi bland annat, men även en del inredning. Till rimliga priser!

Världsarvsleden

Vacker utsikt över Höga kusten.

Du som kanske redan gått Höga kusten-leden, eller bara vill se något annat, kan ju testa Världsarvsleden. Den tio mil långa leden går igenom flera naturreservat och mysiga fiskelägen, och inte mindre än 29 olika byar.

Du kan antingen se leden som en sammanhänhande vandring av de 14 etapperna, eller gå dagsturer. Ett förslag är etapp 8-9 till Barsta kapell och Barsta hamn.

Foto: Mikaela Alex, Instagram, TT

Annons