Här är städerna du får betalt för att flytta till

Både Tulsa i Oklahoma och Ponga i Spanien betalar bra för att få människor att flytta dit.
7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildning
2:14

Efter reklamen: 7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildning

(2:14)

Slå på ljud

Stockholm, London och New York är tätbefolkade platser där folk kämpar hårt för att ha råd att betala hyror och lån. Andra städer har det motsatta problemet – det är alldeles för folktomt.

Tidningen The Independent har listat städerna som betalar dig för att flytta dit.

Är du redo att dra till USA, Spanien och Italien – eller kanske Schweiz?

Tulsa i Oklahoma är knappast en avfolkningsbygd. Ändå vill miljonstaden locka till sig nya invånare – med hjälp av ett saftigt ekonomiskt stöd till den som flyttar dit.

Tulsa i Oklahoma är knappast en avfolkningsbygd. Ändå vill miljonstaden locka till sig nya invånare – med hjälp av ett saftigt ekonomiskt stöd till den som flyttar dit.

FOTO: Tzogia Kappatou

USA – få 93 000 för att bo i Tulsa

Tulsa, Oklahoma

Det är inte någon avfolkningsbygd vi talar om. I Oklahomas näst största stad Tulsa bor närmare en miljon människor. Ändå vill staden öka sin attraktionskraft och erbjuder den som vill flytta dit och jobba hemifrån upp till 10 000 dollar, lite över 93 000 svenska kronor. De kan betalas ut som en engångssumma eller ett månatligt stipendie.

Tulsa Remote är en fond som ska locka digitala förmågor till staden. Fonden finansieras av Kaiser Family Foundation, men staden är med som initiativtagare.

Bemidji, Minnesota

Bemidji är en småstad i Minnesota med 14 000 invånare som vill öka sin befolkning. De erbjuder omkring 23 000 svenska kronor till den som vill ta sitt pick och pack och jobba digitalt från Bemidji. Vill man inte jobba hemifrån hjälper staden till att ordna kontorsplats till alla nykomlingar.

Staden Bemidji vill gärna öka sin befolkning.

Staden Bemidji vill gärna öka sin befolkning.

FOTO: Molly Sprayregen/AP, TIM GRUBER/New York Post

Alaska

Alaska erbjuder ett årligt stöd på ungefär 14 000 kronor till den som väljer att bosätta sig i delstaten. Pengarna kommer från en fond som sattes upp redan 1976 som ett sätt att fördela vinsterna från delstatens oljefyndigheter med lokalbefolkningen i Alaska.

Vermont

USA:s näst minsta delstat när det kommer till befolkningsmängd vill gärna ge Vermont nytt blod. Precis som Tulsa har delstaten infört ett frikostigt bidrag för att välkomna nykomlingar.

Totalt handlar det om 10 000 dollar, i runda slängar 93 000 svenska kronor, som betalas ut över två års tid för att hjälpa människor att starta upp ett nytt liv i Vermont.

Är det till Vermont som flyttlasset ska gå? Bilden är tagen på en bondgård i Rochester.

Är det till Vermont som flyttlasset ska gå? Bilden är från en bondgård i Rochester.

LYNN M. STONE

Spanien – skaffa storfamilj och få 32 000 per barn

Från att ha varit ett jordbruksland har Spanien de senaste 20 åren blivit allt mer urbant. Folk har flyttat till stan och i de små byarna, på spanska pueblos, står mängder av hus tomma. Flera småstäder erbjuder nu pengar för att människor ska bosätta sig där och föra in nytt liv i de alltför sömniga byarna.

Ponga, Asturien

Ponga ligger omkring 30 mil norr om huvudstaden Madrid och har en blygsam befolkning på strax under 700 personer.

Här kan inflyttande familjer få uppemot 3 000 euro, i stöd för att komma i ordning. Översatt till svenska kronor rör det sig om 32 000 riksdaler. Blir det babyboom väntar ännu mer pengar för familjen, för varje barn som föds i Ponga betalas en engångssumma om 3 000 euro.

Småstaden Ponga i Spanien erbjuder 32 000 kronor till familjer som flyttar dit.

Småstaden Ponga i Spanien erbjuder över 32 000 kronor till familjer som flyttar dit.

FOTO: Sitomon / Wikimedia commons

Rubia, Galicien

I Rubia, belägen nordväst om Madrid, bor i dag omkring 1 600 personer. Men kommunen hoppas kunna bli fler. Staden betalar ut ett stöd på mellan 100 och 150 euro per månad för att dryga ut nyinflyttades kassa.

Schweiz – få svindlande 274 000 kronor i bergsbyn

Albinen, Valais

Redan på 1200-talet nämndes Albinen i skrifterna och är i dag känd för att vara en av Schweiz mest välbevarade traditionella alpbyar. Men befolkningen är dessvärre mycket liten, bara 240 personer bor där.

Nu betalar myndigheterna ut svindlande 25 200 dollar, alltså 274 000 svenska kronor, till den under 45 år som flyttar till byn.

Men, det är inte utan att det kommer med förpliktelser. Den som får stödet måste bo i byn i minst tio år. Dessutom är det inte alla som kan få ta del av bidraget.

Du är antingen medborgare i landet eller så har du bott i Schweiz i totalt 12 år. Har du ett så kallat typ B-tillstånd och bott i landet i fem år kan du också vara aktuell för stödet, eller så får du nosa upp en schweizare att gifta dig med. Men, du ska ha blivit medborgare i landet innan tio årsperioden är över.

Albinen vill utöka befolkningen med ett frikostigt bidrag på 274 000 kronor. Men det kommer inte utan krav på motprestation.

Albinen vill utöka befolkningen med ett frikostigt bidrag på 274 000 kronor. Men det kommer inte utan krav på motprestation.

FOTO: Wikimedia commons, Fabrice COFFRINI / AFP

Italien lockar med 300 000 kronor

Italien har blivit känt för sitt koncept där man försöker locka till sig nya invånare genom att sälja hus för endast en euro. Det handlar om övergivna byggnader som är i stort behov av renovering. För att få köpa husen måste man godkänna att byggnaden ska vara återställd inom en viss tidsram.

Men några italienska kommuner har gått längre i sina försök att väcka liv i slumrande, folktomma byar och städer.

Candela, Apulien

Medeltidsstaden Candela har omkring 2 700 invånare och ligger i sydöstra Italien. På det ljuva 90-talet bodde 8 000 människor där och nu vill borgmästaren att den lilla orten ska få en ny storhetstid, skriver CNN.

För att få fart på inflyttningen betalar staden ut 800 euro till alla singlar som flyttar in och hyr ett hus. Par får ännu mer, omkring 13 000 svenska kronor, om de bosätter sig i den sömniga staden och familjer får strax över 21 000 kronor. Dessutom kan man få avdrag på skatten.

Redan nu har sex italienska familjer nappat och ytterligare fem har ansökt om bidraget.

För att få stödet måste man ansöka om uppehållstillstånd och ha en lön om minst 7 500 euro per år. För svenskar som arbetar hemifrån bör det inte vara några problem, då årslönen alltså endast behöver överstiga 81 000 kronor.

Candela vill locka till sig nya invånare.

Italienska Candela vill locka till sig nya invånare.

FOTO: Wikimedia commons

Kalabrien

Kalabrien är regionen som utgör Italiens ”tå”. Här försöker man locka människor under 40 år att bosätta sig med löften om 28 000 euro, rapporterar CNN.

Det handlar om byar med låga befolkningstal, under 2 000, som längtar efter nya invånare. Pengarna, i runda slängar 300 000 svenska kronor, kan ges som en engångssumma eller betalas ut månadsvis, över en treårsperiod, för att nyinflyttade ska kunna starta upp exempelvis en affär eller ett mysigt bed and breakfast.

Efter att ansökan gått igenom har man tre månader på sig att flytta innan det är dags att dra igång den nya affärsverksamheten.

Byarna som omfattas av stödet är följande: Aieta, Albidona, Civita, San Donato di Ninea, Caccuri, Santa Severina, Gatanzaro, Sant ’Agata del Bianco, Samo, Preacore och Bova.

Santa Severina ligger högt på ett berg och är en av städerna dit nyinflyttade kan få upp till 28 000 euro för att starta upp en ny verksamhet.

Santa Severina ligger högt på ett berg och är en av städerna dit nyinflyttade kan få upp till 28 000 euro för att starta upp en ny verksamhet.

FOTO: Georgios Giannopoulos / Wikimedia commons

Santa Fiora, Toscana

I Toscana ligger den lilla staden Santa Fiora med anor från medeltiden. Här erbjuds den som vill hyra och flytta in i något av stadens hus ett rejält avdrag på hyran de första sex månaderna. Staden betalar 50 procent av hela summan, i ett försök att få nya invånare att få upp ögonen för orten.

Rieti, Lazio

Lilla Rieti i nordöstra Italien har samma upplägg som Santa Fiora. Här får man också hjälp med hyran det första halvåret. Eftersom hyrorna är låga kan den som söker stödet få en boendekostnad på nätta 100 euro, alltså strax över tusenlappen, per månad.

Vittorio Emanuele-torget i pittoreska Rieti.

Vittorio Emanuele-torget i pittoreska Rieti.

FOTO: Wikimedia Commons

Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo

I Santo Stefano di Sessanio har man nyligen börjat erbjuda trevliga bidrag på uppemot 478 000 kronor till den som vill flytta dit och är i åldern 18 till 40 år. Både EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd i Italien är välkomna att söka. Den som vill ha stödet förväntas starta ett företag och bo i staden i minst fem år.

FOTO: Tzogia Kappatou, Molly Sprayregen/AP, TIM GRUBER/New York Post, Fabrice COFFRINI / AFP, Georgios Giannopoulos / Wikimedia commons

Utvald läsning