QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Göta kanal – 5 roliga fakta du missat om kalkonklassikern

26 jul, 2022 
till vänster Emma Molin, Eva Röse och Per Andersson. Till höger Janne Loffe Carlsson och Magnus Härenstam
Kultklassikern är tillbaka, 13 år sedan sist. Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna, har biopremiär onsdagen 27 juli. Inför senaste tillskottet ser vi tillbaka på de tre tidigare filmerna.
Annons

Första filmen om Göta kanal (eller Vem drog ur proppen? som var ursprungstiteln) hade premiär redan 1981. Filmen kan man säga nådde stor framgång, då den sågs av över 1,5 miljon tittare. Detta trots att kritikerna ska ha sågat den vid fotknölarna. Filmkritikern Hans Erik Hjertén uttryckte sig enligt Wikipedia exempelvis så här i en recension publicerad i Dagens Nyheter dagen efter premiären, den 19 december 1981:

"Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet. Men bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor."

Se också: Intervju med Dilan Gwyn – aktuell med Göta kanal 4 och serien Två systrar.

Dilan Gwyn - om rollen och systerskapBrand logo
Dilan Gwyn - om rollen och systerskap

Ändå blev det tre uppföljare till: Göta kanal 2 – Kanalkampen från 2006 och Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet från 2009. Och nu släpps alltså den fjärde filmen Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna, regisserad av Emma Molin och med Eva Röse och Per Andersson i huvudroller.

Annons

Här är fem saker ni inte visste om tidigare filmerna.

1. Publikens stora missnöje

Många såg först filmen med stor förtjusning, med undantag för en sak: Ljudkvalitén. Insändare efter insändare klagade på det burkiga ljudet, vilket tillslut ska ha fått regissören Hans Iveberg att gå ut med ett försvarstal till svenska folket. Han menar att det var med flit, då man ville att det skulle kännas autentiskt, som en "filmad radioteater", det rapporterar MovieZine.

2. Använde sig av smygreklam

Regissören hamnade i blåsväder på annat håll också. En artikel i Eskilstuna-Kuriren från 1983 avslöjade hur man använt reklam i spelfilm, utan att det reklambeskattades. Något Iveberg först förnekade, men tvingades backa på efter att andra sedan trätt fram och avslöjat att företag visst fått sina produkter exponerade mot att inspelningen använt dem i bild.

3. Kändisarna vi glömt var med

Bland de medverkande vi minns har vi Janne Loffe Carlsson, Magnus Härenstam och Svante Grundberg – som medverkade i alla tre första filmer. Eva Röse som nu medverkar i den fjärde har då även hon varit med i totalt tre av fyra filmer.

Annons

Kortare gästroller har dock också gjorts av exempelvis Ulf Brunnberg, Peter Haber, Regina Lund och Kjell Bergvist. Filmerna har också haft med atleter som brottaren Frank Andersson och strongman-utövaren Magnus Samuelsson samt showpersonligheterna Christer Lindarw och Bosse Parnevik – vilka spelade kungaparet.

Magnus Samuelsson på inspelningen av Göta kanal 3.
Magnus Samuelsson på inspelningen av Göta kanal 3. Foto: TT.

4. Även Göta kanal 3 sågades av kritikerna

På tredje filmens Wikipedia går det att utläsa att de flesta stora nyhetsmedier givit mycket låga betyg. Både Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan och Upsala Nya Tidning gav filmen 1/5. Dagens Nyheter gav så lite som 0/5 poäng. Filmpremissen verkar för evigt dömt till att bli en kalkonklassiker?

5. Tuff inspelning av Göta kanal 2

För att hinna producera filmen innan juldagen, så tvingades man spela in filmens alla sommarscener redan under våren. Oturligt nog för skådespelarna och filmteamet så var 2006 en av Sveriges mest kyligaste vårar i historisk närtid. Kanske var det värt det, då tvåan är den enda i trilogin som inte nåtts av enbart negativa recensioner. Redan efter tio dagar ska filmen ha gått runt ekonomiskt, och kritikerna gav medelmåttiga betyg, framgår det på Wikipedia.

Källa: Wikipedia, MovieZine
Foto: TT.

Annons