QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Så fyndar du värdefulla saker på loppisen – expertens tips

04 aug, 2023 
En Bruno Mathsson stol, en loppisskylt och porslin från Gustavsberg

Drömmer du om att fynda på loppisen? Oavsett om du är en erfaren eller oerfaren loppisbesökare finns det knep för att hitta dyrgriparna. Lie Lundberg är värderingsexpert och ger här sina bästa tips.
– Vänd och vrid på sakerna, och läs på innan du besöker loppisen, säger hon.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Loppisar finns över hela landet och är roliga att besöka. Ibland kan man också ha turen att springa på ett värdefullt föremål. Men finns det några knep för att hitta fynden på loppisen?

Lie Lundberg är värderingexpert på Sefina Pantbank och har över 25 års erfarenhet. Hon har stött på många imponerande föremål under sina år branschen.

– Jag har fyndat ganska mycket på både loppisar och auktioner, det har varit några smycken, möbler och porslin. Jag har hittat äldre serviser från kända bruk som exempelvis Gustavsberg och Rörstrand som jag fått billigt. Det porslinet tycker jag är väldigt roligt att duka med, berättar hon och fortsätter:

– Jag älskar att gå runt och titta på prylar på loppisar, och tycker också det är otroligt spännande att se vad andra väljer bort.

Se också: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Se också: Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Läs på innan du ger dig ut till loppisen

Lie Lundberg tipsar om att man kan läsa på innan man ger sig ut på loppisar för att veta vilka saker som brukar gå dyrt.

Annons

– Nordisk design varit populärt i många år, om man läser på litegrann kan man hitta riktigt bra fynd. För att se vad det är för designer kan man exempelvis vända på stolen, det kan visa sig vara en Bruno Mathsson eller Josef Frank om man har tur. Vänd och vrid på sakerna, och läs på innan du besöker loppisen.

Lie Lundberg
Lie Lundberg brukar ha med sig sin lupp, som är ett slags förstoringsglas som gör det enklare att kolla efter märkningar och andra viktiga detaljer.

5 tips för att hitta värdefulla saker på loppisen

Här är Lie Lundbergs bästa tips för att hitta loppisfynden.

1. Timing

Lär dig när du bör besöka loppisar för att hitta de mest eftertraktade föremålen till bra priser. Tidiga morgnar är oftast bäst för att hitta unika skatter.

– Är du ute efter något speciellt så tycker jag att du ska vara ute tidigt på morgonen, då är allt nyss uppställt och då kan man faktiskt få första tjing på något, säger Lie Lundberg.

Annons

2. Nischa dig

Specialisera dig inom ett specifikt område för att öka dina chanser att hitta värdefulla och sällsynta föremål. Genom att fokusera på exempelvis porslin, silver eller vintage kan du bli en expert på området och göra exceptionella fynd.

3. Utforska landsbygden

Utforska mindre loppisar och gårdsauktioner på landsbygden, där konkurrensen vanligtvis är lägre. Det ökar dina möjligheter att hitta unika föremål till förmånliga priser. Gårdsauktioner är särskilt spännande, då de erbjuder en möjlighet att upptäcka hela bohag från gårdar – allt från möbler och porslin till traktorer och trädgårdsredskap.

4. Trotsa vädret

Väderförhållandena kan faktiskt vara till fördel. Regniga dagar minskar besökarna på loppisarna, vilket ger dig större möjligheter att göra fantastiska fynd till reducerade priser.

5. Värderingsexpertis

Tror du att du gjort ett bra fynd? Ta hjälp av en värderingsexpert. Många pantbanker och auktionshus erbjuder kostnadsfri värderingstjänst, vilket ger dig kunskap om föremålets andrahandsvärde.

Annons