QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Bakom kulisserna! 15 bilder från inspelningen av Pippi Långstrump

12 maj, 2022 
Inger Nilsson och hennes tolkning av Pippi Långstrump har tagit hela världen med storm. Men hur var det för Inger Nilsson att vara 9-åring på en stor inspelningsplats? På 15 historiska bilder får du nu en titt bakom filmens kulisser.
Annons

Har ditt barn haft en pippi-fas någon gång? Eller har du själv gått igenom en? När Astrid Lindgren skrev den första boken om Pippi på 1940-talet anade hon nog inte att hon skapat vad som skulle bli en av världens käraste barnkaraktärer.

Med två flätor, en oändlig fantasi, en häst och en apa tog Pippi verkligen världen med storm.

Se också: Så lever barnen från Astrid Lindgren-filmerna idag

Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Vi är många som vuxit upp med filmerna och tv-seriern med Pippi. Vi har kanske själva sett dem på TV och VHS och visar dem för våra barn eller barnbarn på olika streamingtjänster idag.

Den första Pippi-filmen spelades faktiskt in och släpptes år 1949 med en vuxenskådespelare i huvudrollen. Filmen blev ingen succé på bio och Astrid Lindgren, som inte varit involverad i manusskrivandet, blev besviken på resultatet. Efteråt bestämde hon sig för att vara med och skriva manus till filmerna och serierna som baserades på hennes berättelser.

Annons
Astris Lindgren Pippi 1949
Omslaget till den första Pippi-filmen. Illustration: Astridlindgren.com.

År 1967-1968 startade nästa inspelning av TV-serien Pippi Långstrump, med barnskådespelaren Inger Nilsson i huvudrollen.

Inger ska ha varit självklar för rollen så fort hon klev innanför dörrarna till studion där man gjorde provfilmningar. Hon såg ut som en riktig Pippi och kunde föra sig framför kameran med Pippis kroppsspråk. Olle Hellbom låg bakom regin och skapade denna gång innehållet tillsammans med Astrid Lindgren.

15 bilder från inspelningen av Pippi Långstrump

Men hur var det egentligen för Inger Nilsson att jobba med en stor tv-produktion? Tillsammans med barnskådespelarna Maria Persson, som spelar Annika, och Pär Sundberg, som spelar Tommy, fick de tillbringa dagarna på olika inspelningsplatser. Bland annat på Gotland, i Norge och på Bahamas.

Annons

På bilder som tog under inspelningarna syns hur barnen gör läxor, tar igen sig, läser manus, gungar och busar mellan tagningarna. Motherhood grävde i arkiven och hittade 15 helt ljuvliga från inspelningarna av Pippi, och från Inger Nilssons barndom. Kolla här!

1. Ikoniska trion

Pippi, som spelas av Inger Nilsson, Annika, spelad av Maria Persson och Tommy, spelad av Pär Sundberg sitter på ett hustak under inspelningen år 1967. Tröjan med röda och blå ränder skulle bli ett plagg ikoniskt för Pippi Långstrump.

Pippi, Inger Nilsson, Annika, Maria Persson och Tommy, spelad av Pär Sundberg

2. Matpaus

Under inspelningarna i norska Røros, där scener till avsnittet Pippis jul spelades in, fångar en norsk fotograf Inger Nilsson under en tepaus. Bilden tas i mars 1968 och Inger ska fylla nio år om några månader.

Annons
Inger Nilsson inspelning

3. Hjälp med peruken

Året är 1968 och lilla Inger får hjälp med peruken på inspelningen.

Inger Nilsson pippi peruk

4. Gungar och leker mellan tagningarna

Inger, Maria och Pär gungar mellan tagningarna vid Villa Villekulla. Mycket av tv-serien Pippi Långstrump spelades in på Gotland och idag hittar man originalhuset som var Villa Villekulla i Kneippbyn.

Annons
Inspelningen av pippi

5. Teamet har paus

Ett av barnen gungar i en paus. Vi ser också Margot Trooger som spelar fröken Prysselius, tillsammans med fler personer från filmteamet – som minst sagt ser ut att domineras av kvinnor på denna bild. Inger Nillson sitter i knät på en av dem och lutar huvudet avslappnat i handen. Bakom staketet står några nyfikna åskådare.

Paus under inspelningen av Pippi

6. Pippi i vinterlandskap

Ytterligare en underbar bild på Inger Nilsson, från inspelningar i Norge 1968.

Annons
Pippis jul, inspelning

7. Bunting i rollen som Lilla gubben

Under samma inspelning följde såklart hästen Lilla Gubben med, eller Bunting som han hette i verkligheten. Hästen var utlånad från Solna ridskola som bland annat också lånade ut hästen som kallas Lukas i Emil i Lönneberga. I en intervju har Inger Nilsson avslöjat att Bunting var en riktigt bångstyrig.

Inspelning av pippis jul
Annons

8. Läxläsning på inspelningen

Inger Nilsson gör läxor tillsammans med de andra barnskådespelarna, under inspelningarna i Norge.

Inger Nilsson, Pippi, och andra barn gör läxor under inspelning

9. Pippis look målas fram

Under en inspelning får inger hjälp med sminkningen. Både fräknar och ögonbryn ska dit. På huvudet ska snart peruken på.

Inger Nilsson, hjälp med sminkning, Pippi

10. Inspelning på varmare breddgrader

Under inspelningen av filmen Pippi Långstrump på de sju haven som släpptes 1970 var filmteamet på plats på både Bahamas och i Kroatien. Filmen spelades in när Inger Nilsson var 10 år.

Annons
Pippi inspelning i Bahamas, barbados, kroatien

11. Pluggar manus på inspelningsplatsen

I en paus läser Maria Persson och Pär Sundberg manus.

Inspelning Pippi utomlands

12. Barbados blev kuliss

En del av inspelningen av Pippi på de sju haven gjorde också in på Barbados. Här sitter Inger Nilsson på huk bredvid en bananstock med en fejkpistol i handen.

inspelningen av pippi

14. En regnig dag

Maria Persson vilar under regnjackan i bakgrunden och Inger Nilsson ser ut att vara någon annanstans i tanken, på den här fina bilden från en inspelning i Sverige. Flickorna fångas på bild i juli 1968.

Annons
bild på inger nilsson pippi

14. Inger Nilsson skriver autografer

Inger Nilsson har blivit lite äldre. Det är 70-tal och hon skriver autografer i Göteborg.

Inger Nilsson som tonåring, skriver autografer

15. Blev hästintresserad under inspelningen

År 1972 görs ett fint fotoreportage om Inger Nilsson. Under inspelningarna med Lilla gubben lärde hon sig att tycka om hästar. Här ser henne ta hand om en häst i ett vintrigt 70-talssverige. Det här året fyllde Inger 13 år.

Inger Nilsson som 13-åring, med hästar

Källor: astridlindgren.com, Expressen

Foto: TT

Annons