QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Förvandla sovrummet till ett 5-stjärnigt hotellrum

27 sep, 2016 
AvMikaela Råberg
Med små och enkla medel kan du lyxa till sovrummet och få det att kännas som att du vaknar upp på ett exklusivt hotell – varje morgon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Behöver ditt sovrum en uppdatering? Ta tillfället i akt och förvandla det till ett rum värt ett femstjärnigt hotell.

Det handlar i huvudsak inte om krångliga, tidskrävande makeovers och dyra möbler – med hjälp av basdetaljer och några smarta stylingknep kan du göra stor skillnad.

Läs också: 9 enkla knep som får ditt hem att se lyxigare ut

1. Sängen är huvudsaken

Sängen utgör basen i ett lyxigt hotellrum och för det kan man tacka sängkläderna.

Satsa på ett fluffigt dubbeltäcke och maxa med kuddar i olika former. Ett måste för att få den rätta känslan är att införskaffa två stora hotellkuddar som du kompletterar med vanliga huvudkuddar. Sängkläderna får gärna vara i tätvävd bomull eller i trendigt och behagligt linne.

2. Gardiner på skena

Gardiner på skena från taket är ett enkelt knep att få taket att kännas högre och rummet luftigare. Ett tips är också att låta gardinerna sträcka sig utanför fönstrets sidor, på så vis får du in mer ljus och fönstret upplevs som större.

Annons

Välj gärna en gardinskena med dubbla spår, så kan du sätta längderna parallellt. Ett skirt tyg som släpper in ljus i kombination med ett tyngre tyg med vackert fall, som du kan dra för vid behov.

Läs också: 7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut – så undviker du dem!

3. Belys med flera ljuskällor

Belysningen är superviktig för den rätta känslan och genom att ha flera olika ljuskällor kan du enkelt förvandla sovrummet till en mysig oas.

En riktlinje brukar vara fem ljuskällor för små rum och sju för större rum. Det kan låta mycket, men tänk på att alla lampor inte behöver vara tända samtidigt.

En hängande taklampa, fönsterbelysning och riktade ljuskällor in mot garderoben är en bra början. Komplettera därefter med matchande sänglampor – gärna hängande väggarmaturer – på båda sidor av sängen.

Läs också: Så väljer du rätt belysning – rum för rum

4. Begränsa detaljerna

Fina inredningsdetaljer i all ära, men för mycket prylar kan lätt ge ett stökigt och inte alltför exklusivt intryck.

Annons

Välj detaljerna med omsorg och begränsa dig till få – less i more. Har du flera favoriter kan du alltid variera mellan dem.

5. Häng en spegel (eller fler)

Att inreda med en stor spegel är inte bara fint, det är också ett sätt att få ett rum att kännas större, vilket vi ofta ser i hotellrum.

Häng den på väggen eller ställ på golvet i lutad vinkel. Du kan också kombinera flera mindre speglar i olika former och arrangera en spegelvägg.

6. Glöm inte golvet

Oavsett om du har ett vackert brädgolv eller ett golv i plast kan en matta verkligen göra skillnad för lyxkänslan.

Lägg en snygg matta vid fotändan eller två matchande på båda långsidorna av sängen.

7. Avsluta med växter

Inget rum är komplett utan en dos grönska. Just nu är det supertrendigt med stora blad och gärna träd, men några vilda grenar, en krukväxt eller ett gäng vackra snittblommor räcker ofta fint.

Läs också: Så inreder du med träd inomhus – 6 snygga tips

Annons