Forskare: Du blir smartare av att anteckna för hand

skriva för hand
Håll hjärnan ung – 5 tips
1:14

Efter reklamen: Håll hjärnan ung – 5 tips

(1:14)

Slå på ljud

Vi må vara omgivna av digitala skrivhjälpmedel i form av allt från laptops till surfplattor och smartphones. Ändå skriver många av oss helst analoga anteckningar – med pennan mot pappret. Och det finns goda skäl att fortsätta med det, visar ny forskning från Japan.

I studien deltog studenter vid Tokyos universitet och forskarna jämförde med hjälp av magnetröntgenkameror hjärnaktiviteten hos de som skrev för hand kontra de som antecknade i mobiler och plattor.

Visade högre hjärnaktivitet

Det framgick då tydligt att personerna som antecknade med papper och penna hade starkare hjärnaktivitet. Aktiviteten syntes tydligast i de områden i hjärnan som är associerade med språk, navigation, visualisering och minne. Deltagarna med analoga anteckningar kom också mycket riktigt ihåg mer av informationen de skrivit ner.


Taktilt skrivande stimulerar hjärnan

Effekten har troligtvis att göra med den fysiska och taktila aspekten av att skriva med penna på ett papper, menar forskarna. Ett tredimensionellt anteckningsblock är helt enkelt något som går att "ta på" – och att skriva bokstäverna själv är mer stimulerande för hjärnan än att enbart trycka på tangenter.

Snabbare att skriva för hand

Elektroniska anteckningar har inte ens fördelen av högre hastighet, visade studien. Personer som skrev för hand antecknade 25 procent snabbare än de som skrev digitala anteckningar.

– Budskapet att ta med sig är att använda pappersblock till information vi behöver lära oss eller komma ihåg, säger hjärnforskaren Kuniyoshi L. Sakai, som lett studien.

Om du föredrar en fysisk fickalmanacka istället för mobilens kalender och helst skriver kom-ihåg-listor på papper är det med andra ord dags att sträcka på ryggen – du blir både smartare och mer effektiv!

Foto: TT

Utvald läsning