QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

4 saker man inte vill höra sin förälder säga – när man är vuxen

25 mar, 2021 
förälder tjatar på sin vuxna dotter
Hur gammal man än blir så finns det saker en förälder kan säga som triggar igång en, eller? Här är fyra vanliga meningar som man helst inte vill höra.
Annons
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationernaBrand logo
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna

Man må ha vuxit upp och blivit medelålders men bandet med ens föräldrar är speciellt och det kan vara svårt att känna sig vuxen på riktigt i deras sällskap. Hur gammal man än blir.

Det finns några fraser man som vuxen kan triggas ordentligt av att höra en förälder säga. Meningar som liksom tar kol på samtalet ganska direkt

De sägs sällan av något annat än kärlek och bästa välmening. Det blir bara fel ändå. Här är fyra av dem, enligt psykolog Jane Adams, Psychology Today.

Du kunde ha, borde ha eller du borde

Om man inte har bett om en åsikt så vill man kanske inte ha den. Man tolkar det lätt som kritik och som att man blir tillsagd hur man borde leva sitt liv, egentligen.

Varför gör/gjorde du inte

När man är vuxen, kanske till och med väldigt vuxen, så kan man fatta egna beslut. De blir inte alltid optimala. Ibland blir det inte som man tänkt. Ibland har man inte så mycket val. Så är livet!

Annons

Att en förälder då kommer in och ifrågasätter vad man gör. ”Har du pratat med din chef?” ”Varför flyttar du inte bara?” och så vidare Gör inte saken bättre. Det gör bara att man inte vill prata om sina problem med föräldern.

Om jag var du så skulle jag

Att säga om jag var du är ungefär som att säga ”jag skulle göra ett bättre jobba än du gör”. I alla fall för den som får höra det.

Om jag kunde lösa dina problem skulle jag det

Ofta vill en vuxen människa bara ventilera saker när de berättar något. Och kanske få lite stöd eller empati.

Om en förälder då säger att de skulle lösa problemen om de kunde så kan det kännas som att de säger ungefär: ”det är inget du behöver berätta för mig för jag kan ändå inte göra något åt det”.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons