QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Familjen lämnade ekorrhjulet för att resa runt i världen

20 jun, 2022 
tobias, indigo, melanie och aurora
När vardagen består av logistik och känslan över att tid inte finns, är det så lätt att börja drömma om något annat. För Melanie, 35, och Tobias, 40, stannade det inte där – de tog steget att byta bort ekorrhjulet mot en vardag på resande fot. Här berättar de om beslutet, hur de löste det praktiska och sin nya livsstil som gett minnen för livet.
Annons

Heltidsjobb, vardagsstress och en känsla av att aldrig träffas. Melanie, 35, och Tobias, 40, levde ett aktivt liv i Oslo, men drömde om något annat. De hade länge funderat vad de ville att deras gemensamma liv och framtid skulle bestå av, och kom fram till att resa var deras största, gemensamma intresse. En dag kläckte Melanie ur sig en idé som gjorde att hela deras liv förändrades.

Från två karriärer inom den digitala branschen till att nu producera videos på Youtube och kan ha hela världen som arbetsplats – här är deras historia.

Se också: Resesugen efter pandemin? Experten svarar på frågorna många har

Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknenBrand logo
Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

Sade upp sig för att börja resa

Så fort som paret hade tagit beslutet fanns det ingen återvändo och det föll sig naturligt att börja tänka på allt praktiskt. De sade upp sig från sina fasta heltidstjänster och lade ut sin lägenhet på hyresmarknaden. Rätt så snart var allt fixat och de kunde börja sitt livs stora äventyr.

Annons

– Vi packade bara det nödvändigaste och började med att åka till Hawaii på semester. Därifrån tog vi oss vidare till Thailand där vi reste runt väldigt mycket. Ja, i princip hela Asien, berättar Melanie.

Familjen Pedersen-Klaamas
-

familjen pedersen-klaamas

Namn: Tobias Pedersen, 40, Melanie Klaamas, 35, Aurora, 4, och Indigo, 1.

Bor: ”Hela världen är vårt hem.”

Gör: Jobbar med sociala medier så som YouTube och Instagram.

Följ: Instgagram: @loveconsciousfamilyse och @loveconsciousfamily eller Youtube: Love Conscious Family

Att de valde Asien som första resmål är ingen överraskning. Det finns nämligen en orsak till att de valde länderna just i den världsdelen. Paret berättar att de på den tiden åt endast vegetarisk mat och till stora delar bara frukt. Det var här de såg att det fanns ett sätt för dem att försörja sig. Tobias berättar:

– Vi hade pratat om att göra Yotubevideos och det var i Asien vi hittade vår nisch. Vi började spela in filmer där vi visade hur man öppnar olika frukter. Våra filmer blev populära väldigt snabbt.

”Att få föda barn på Bali var alldeles fantastiskt”

Efter några år med hela världen som sitt hem började Melanie och Tobias längta efter att bilda familj. De såg inte resandet som något hinder och 2017 föddes dottern Aurora, hemma i familjens hus på Bali.

Annons

– Jag har alltid drömt om att få föda hemma och att få göra det på Bali var alldeles fantastiskt. Jag hade tre barnmorskor från området och en svensk volontärarbetare med mig under förlossningen, vilket gjorde att jag kände mig trygg från början till slut, berättar Melanie.

Att få föda hemma kan för många vara en fantastisk upplevelse. Det ger ett lugn och en trygghet som kanske inte går att få på exempelvis ett sjukhus. Men att föda barn på andra sidan jordklotet måste ändå betyda att saker och ting skiljer sig från systemet i Sverige.

Tobias och Melanie berättar om en sak som de blev påminda om under förlossningen, och det var bristen på varmvatten. Melanie hade nämligen önskat att få föda i en pool på gården, och medan de höll på att fylla den tog vattnet slut.

– På Bali finns det en stor vattenreservoar som ger varmvatten till befolkningen på hela ön. Medan vi höll på att fylla förlossningspoolen tog det slut. Det resulterade i att vi var tvungna att börja koka och värma vatten på spisen i stället, berättar Tobias och fortsätter:

Annons

– En annan sak som vi också insåg var att vi glömt fylla på med elektricitet. På samma sätt som man i Sverige fyller ett kontantkort till mobilen gör man det alltså med elen på Bali. Mitt under förlossningen blev det kolmörkt och jag behövde ringa vår hyresvärd och be om mer el. Det är något jag aldrig kommer glömma.

Tobias och Melanie kramar om sin nyfödda dotter Aurora
Efter förlossningen lämnades familjen i fred. Följande morgon kom samma team med barnmorskor hem till dem för att se att alla mådde bra. Foto: Privat

Bortsett från sådant praktiskt fanns har förlossningen gett fler minnen för livet. Melanie berättar att hon som födande kvinna fick enorm uppmärksamhet av de som var där och hjälpte till. De guidade och såg till att allt gick så bra som möjligt.

– Aurora föddes med segerhuva, alltså hinnan var intakt. När hon skulle läggas på mitt bröst tog de bort hinnan och det var så häftigt att se. Jag fick ha henne ungefär en timme innan de hjälpte mig med att duscha, klä på mig och göra fint. Det var magiskt och jag känner fortfarande mig tagen av de fina energierna, berättar Melanie och fortsätter:

Annons

– Ja, och så en annan sak som alla kanske inte alla väljer att göra i Sverige är att jag fick smaka på moderkakan. Det var speciellt.

”Vi funderar på att ha någon slags bas i Sverige”

Familjen stannade ett par år på Bali innan de valde att resa vidare. Pandemin kom och gjorde det svårare att röra sig fritt, men till slut landade de i Spanien. Där är även deras andra barn, Indigo, snart 1, född.

Aurora och Indigo
Storasyster Aurora kramar sin lillebror Indigo, som föddes i familjens hem i Spanien. Foto: Privat

Att ständigt vara på resande fot och dessutom har två småbarn. Hur ser livet ut just nu?

– Vi har ett rätt så lugnt liv, skulle jag säga. Vi går till stranden, busar i lekparken och hänger mycket med varandra. Men det blir också jobb såklart, säger Melanie.

Tobias fyller i:

– Ja. När vi fick barn kände jag att det nog skulle vara bra om vi hade någon slags fast inkomst. Förutom mitt dagliga arbete inom sälj är vi även aktiva på våra sociala medier, där vi sprider vår livsstil.

Annons

Paret berättar att de ständigt planerar nya resor. De skriver ner sina gemensamma mål och drömmar. Genom att anteckna är det lättare att något att sikta mot, menar de.

Självklart fanns det dubbla sidor av att leva så här – och visst finns det nackdelar.

– Det är tråkigt att vi inte kan träffa våra nära och kära så ofta som vi skulle önska. De har ju i princip lärt känna barnen via en skärm. Därför har vi börjat fundera på att ha någon slags bas i Sverige, ett litet hus där vi kan mellanlanda ibland, berättar Melanie.

Familjen sitter på stranden
Visst finns det nackdelar med att leva på resande, men både Melanie och Tobias menar att fördelarna är fler. Foto: Privat

Dock är båda överens om att fördelarna väger tyngre. Att få uppleva nya kulturer, ny mat, nya platser och träffa människor de aldrig skulle ha träffat annars – ja, livet blir aldrig tråkigt.

Annons

– Vi vill visa barnen att människor kan leva och bo på olika sätt. Alla kanske inte har det så bra ställt, men de har lycka i stället. Vi vill även lära dem att materiella saker inte är så viktiga, utan det är minnen vi samlar på som betyder något. Vi vill ge det vi aldrig har fått, men som vi kanske hade önskat, säger Tobias.

– Ja, precis. Och att allt är möjligt! Nu när barnen börjar bli större ska även de kunna vara med och planera vart vi ska åka. Vi tänker att vi kan bo smått, men ha hela världen som lekplats, avslutar Melanie.

Vill du göra en liknande livsförändring?

Melanie och Tobias ger sina bästa tips.

1. Skapa en mindmap. Samla bilder och gör en liten inspirationskarta att ha på kylskåpet. Då blir ni påminda om er drömmar, vilket kan göra att man ser till att nå dem.

2. Se över det praktiska. Att säga upp sig kan kännas som ett alldeles för stort steg. Kolla om ni kan ta tjänstledigt eller i bästa fall jobba från annan plats. Det underlättar och gör att du inte behöver ta steget att säga upp dig.

3. Våga testa! Är ni sugna på att resa, börja med att vara borta ett par månader. Då ser ni hur ni som familj funkar och om ni trivs med livsstilen.

Foto: Privat

Annons