QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Experten: "Kvinnan ska självklart sköta grillen – män bör göra sallad"

08 maj, 2020 
Varför är grillen männens domän? Matexperten Richard Tellström bringar ordning kring glöden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så fort temperaturen blir tvåsiffrig över noll plockar vi fram den. Vårtecknet starkare än tussilagon: grillen.

Från maj till oktober är det också en klassiskt manlig domän. Det är männen som eldar, pratar briketter och resonerar om gasol. Och dricker öl. Och vänder kött. Kvinnorna gör ganska exakt allt det andra – från marinad via dukning till fördrink, alla tillbehör och kanske en dessert.

Men varför är det så?  Richard Tellström, känd från sina böcker och medverkan i Historieätarna, är docent i måltidskunskap och expert på svensk matkulturhistoria. Här reder han ut den obegripliga ”killen vid grillen”-regeln.

Varför är det oftast mannen som grillar?

– Det är det heteronormativa samhället som gjort uppdelningen om hur trädgårdsgrillningen ska gå till. Därför måste man titta på mäns och kvinnors roller i frågan, säger Richard Tellström.

Han förklarar att vi genom historien har definierat sysslor och platser som antingen manliga eller kvinnliga. Ett mönster som lever kvar starkare än vi kanske anar. Och det är inte bara själva uppdraget som har en genuskoppling, även maten i sig kan ha en anknytning till ett visst kön.

Annons

– Matlagning är traditionellt sett kvinnligt medan just grillning kopplats till mannen. Det kan ha sin förklaring i att grillning och spettstekning utförts i slottsmiljö, där kockarna traditionellt var män.

Men också själva livsmedlet, alltså köttet, har en koppling till mannen enligt Richard Tellström. Det är män som basat över proteinet, stått för jakten och också fått äta större delen av fångsten – eftersom de behövde energin för att orka jaga på nytt.

Men att bjuda på grillmiddag kräver också en hel del andra ingredienser. Ett trevligt värdpar är en av dem och här har vi en amerikansk förlaga att luta vårt beteende mot, menar han.

– När grillmiddagarna introduceras på 1950-talet i Sverige efter amerikansk förebild togs det amerikanska värdskapet vid grillen in också hos oss. Det har bidragit starkt till att grillningen får en koppling till männen, som visar upp hushållets värdskap och underhåller gästerna.

Annons

Men varför skålar alla män kring grillen och kvinnorna för sig?

– Eftersom drinkarna bidrar till gästens intryck av värdparet blir även drycken kopplad till denna manliga uppvisning.

För trots att matlagning och servering i alla tider varit kvinnans domän har värdskapet och förmågan att representera hushållet varit en manlig uppgift. Inte mycket över för tjejerna att äga av grillmiddagen med andra ord.

Därför är det som blir kvar att göra blir kvinnans jobb. Typ att veva ihop en sallad, ordna med andra tillbehör och duka. Och diska.

Men hur borde det vara?

– Generellt sett är kvinnor duktigare i matlagning än män varför grillningen borde göras av kvinnor. Det är nämligen svårare att grilla kött bra än att göra en sallad bra, så den som är minst duktig på att laga mat borde gör de enklaste uppgifterna. Män ska sannolikt syssla med salladen, säger Richard Tellström.

Och vem är det som grillar hos dig?

– Vi brukar turas om, men vi grillar inte så ofta. Förra sommaren blev det faktiskt ingen gång alls, och sommaren dessförinnan en gång. Jag lagar den mesta maten och gillar stekning bättre än grillning. Det är svårt att få tillräckligt bra precision i grillen, så jag kör hellre i stekpanna eller i ugn.

Läs också:

Därför ska du INTE grilla laxen i aluminiumfolie

Grillat är godast: Sommarens nyttigaste grilltips!

 

 

Annons