QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Elladj Baldés otroliga dans på is har blivit viral

11 feb, 2021 
AvMå Bra
Konståkaren Elladj Baldés tröttnade på att hans dans på is skulle vara en tävling. Nu vill han bryta mot invanda föreställningar med sin koreografi och miljontals med fans älskar det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I slutet av förra året postade konståkaren Elladj Baldé en video där han dansar på isen till soulartisten Sampha på Lake Minnewanka, snabbt blev den viral och fick flera miljoner visningar. Nu har han fått publik världen över och fortsätter dela med sig av sin konst.

– För mig har den varit en vacker gåva att se alla reaktioner på filmerna. För mig har det viktigaste varit att människor kan relatera och får kontakt med min ambition att skapa ett band till själva konsten.

Karriär inom konståkning

30-åriga Elladj Baldé har haft en lång karriär inom konståkning men bestämde sig för några år sedan att sluta tävla. Istället ville han göra något nytt och kravlöst utforska konstformen. Han ville utöva konståkningens konstnärliga sidor helt utan krav och regler.

Annons

– Nu såg jag en chans att få vara helt fri, utan regler och får göra det jag gör på ett sätt som känns äkta för mig och samtidigt en chans att ändra på synen på vad konståkning är, säger Elladj Baldé.

Något som visar tydligt på att han försöker hitta sin egen väg inom konstformen är hans val av musik, kläder och koreografi. Han dansar till artister som Rihanna, Justin Bieber och Childish Gambino iklädd jeans och t-shirt.

Kände sig utanför

Trots att han dansat nästa hela sitt liv, han var bara sju år när han började åka, så har han ofta känt sig annorlunda. Elladj har ursprung från både Ryssland och Guinea och inom konståkningen kände han sig tvungen att tona ner sitt afrikanske ursprung. Bland annat fick han höra att hans långa hår inte fick vara utsläppt.

– Jag fick höra att jag inte kan ha håret utsläppt för att " det inte såg rent ut". Den där typen av kommentarer kopplade jag ihop med min afrikanska bakgrund, alltså det som var svart i mig. Och blev tillsagd att hålla igen den sidan, säger Elladj Baldé.

Vill tänja på gränserna

En av anledningarna att bli mer fri inom konstformen är att han vill göra det mer öppet. Han vill att alla människor från alla olika bakgrunder ska kunna känna sig hemma i sporten. Och att konståkning blir mer öppen för nya uttryckssätt på isen.

– Det känns som att utvecklingen går åt det hållet och att jag med mina filmer kan inspirerar unga att våga utforska, och förhoppningsvis ser vi en förändring om inte allt för länge.

Källa: Sveriges radio

Därför är kalla bad bra för kroppenBrand logo
Därför är kalla bad bra för kroppen
Annons