Så kan din katt skydda dig mot stress

En spinnande katt i knät gör gott för din hälsa.

Slå på ljud

HUR mysigt är det inte när din lilla pälsboll lägger sig till rätta på din mage eller i knät och börja spinna förnöjt?

Katter kan verkligen få oss att slappna av och stressa ner, det vet vi som har katt. Men visste du att kissens spinnande kan ha särskilda hälsoeffekter?

Exakt varför katter spinner är lite av ett mysterium, men vi har länge trott att de gör det när de är nöjda. Ny forskning visar dock att det kan vara ett sätt för dem att lugna sig själva. Bland annat finns flera exempel på katter som spinner när de ska snart dö.

2009 kom en studie som visade att kattägare hade lägre stressnivåer och bättre blodtryck än andra, samt mindre risk att drabbas av stroke eller hjärtattack.

– Det visade sig att bara att äga en katt minskade risken för hälsoproblem men också hur viktigt det är att kela med sin katt, det minskade risken ytterligare, berättar professor Padnan Quershi, forskaren som ledde studien på University of Minnesota.

Här är fem sätt kattens spinnande kan vara bra för dig!

Läs också: Så fungerar kattparasiten som förändrar din personlighet

 

1. Spinnandet har en frekvens på 25 svängningar per sekund, och precis som för katten så lugnar ljudet oss och sänker nivåerna av stresshormoner i kroppen. När vi stressar ner sjunker även vårt blodtryck. Kattägare löper även 40 procent mindre risk för hjärt- kärlsjukdomar.

2. Personer med andnöd eller svårt att andas kan uppleva det lugnande och hjälpande att lyssna på en spinnande katt. kanske för att ljudet påminner om in- och utandningsljud.

3. Forskning visar att benbrott kan läka snabbare med hjälp av ljudbehandlingar, och framför allt ljudvågor mellan 25–50 hertz – alltså är en spinnande kissemiss perfekt att lägga på det brutna benet.

4. Inte bara ben, utan även slitna muskler och senor kan läka snabbare av ljudvågorna från en spinnande katt.

5. Spinnandet ska, enligt forskning, även kunna motverka inflammationer i senor och leder.

Du med katt kan alltså hålla dig friskare på många sätt! Se till att hålla kissen glad och nöjd, och ge den lite extra kärlek med tanke på vad den kan ge tillbaka. <3

Källa: newsner.com, Journal of Vascular and Interventional Neurology   Foto: Shutterstock

 

7 hälsofördelar som bara gäller kattägare

kattunge

Läs också: 7 hälsofördelar som bara gäller kattägare