QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Därför borde du vara glad över att ha spindlar hemma

04 sep, 2017 
AvCecilia Ahle
Många tycker att spindlar är äckliga och står inte ut med att se de åtta benen kila över golvet. Men faktum är att spindlarna är mycket godare vänner till dig än du kanske tror.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Spindelfobi är en av de vanligaste rädslorna som finns hos oss människor. Kanske reser sig håret på dina armar, du blir stelfrusen eller rent av skriker när du får se de små leddjuren. Då kan det möjligen vara skönt att veta vilka välgörare spindlarna är i ditt hem.

I en forskningsstudie från Lunds universitet har man tillsammans med forskare från Schweiz analyserat hur mycket kött spindlarna äter på ett år. Det visade sig att de äter mer än vad människor gör. Alla världens spindlar äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar, jordens befolkning äter 400 miljoner ton kött och fisk per år.

Läs också: Så blir du av med spindlar för alltid

Det gör också att de åttabenta djuren drar ett stort lass i våra hem och hjälper till att hålla rent från insekter och andra ovälkomna gäster.

– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Annons

Skyddar vår hälsa

Förutom i våra hem så hjälper spindlarna till att reglera skadeinsekter i skogar, jordbruksmarker och andra typer av landskap.

I vissa områden gör de extra mycket nytta för oss människor och skyddar rent av vår hälsa.

Läs också: Så mycket insekter får vi i oss genom maten per år

– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Klaus Birkhofer.

Insekter och hoppstjärtar utgör mer än 90 procent av spindlarnas byte. Men stora spindlar i tropikerna fångar och äter också grodor, ödlor, fåglar och fladdermöss.

Text: Cecilia Ahle   Bild: IBL

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Senaste hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?

Läs också: Senaste hälsotrenden: Är du redo att sätta tänderna i insekter?

 

Annons