QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Let´s Dance–Cecilia Ehrling Danermark om kärleken till dansen

25 mar, 2022 
Cecilia Ehrling
Årets säsong av Let´s Dance har dragit i gång och varje lördag får tv-tittarna följa hur dansparen utvecklas. MåBra passade på att ta tempen på proffsdansaren Cecilia Ehrling Danermark, som i år kämpar mot en vinst tillsammans med programledaren Markus Granseth.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Som deltagare i Let´s Dance handlar veckorna mycket om träning. Flera dagar i veckan är det dans som gäller – för att under helgen kunna visa upp sitt nummer för en kritisk jury och hela svenska folket. Det är nervöst, spännande men framför allt roligt – om man ska tro det man får se genom tv-rutan.

För en som har koll på hur allt funkar är proffsdansaren Cecilia Ehrling Danermark. Hon har varit en återkommande deltagare sedan 2007 och har kammat hem hela fyra vinster. I år dansar hon med programledaren Markus Granseth. Här berättar hon om kärleken till dansen, ätstörningen hon drabbades av som tonåring och vad hon gör för att må bra.

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt funkar

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Cecilia Ehrling Danermark aktuell i Let´s Dance 2022

Som proffsdansare, i ett av Sveriges absolut största underhållningsprogram, är det just nu ett hektiskt schema. Träningstider att passa, nya koreografier ska sättas och läras ut. Om man dessutom har familj och småbarn finns det knappt tid för någonting annat. Ändå lyckades MåBra haffa en timme med Cecilia.

Annons

– Jag har precis lämnat barnen på förskolan och är nu på väg till dagens första träningspass. Jag tänkte att det skulle vara effektivt och bra att ta intervju nu medan jag kör bil, säger Cecilia med en bubblig och glad röst.

Cecila Ehrling Danermark

Ålder: 37.

Familj: Gift med Fredrik 44, barnen Hugo, 4, Theo som blir 1 i april.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Gör: Professionell dansare, egenföretagare inom dans.

Aktuell: En av proffsdansarna i Let´s Dance 2022.

Att hon har fullt upp går inte att ta miste om. Men ändå är det en positiv och glad person vi pratar med. Det hörs inte i rösten att hon har en stressig period i sitt liv, något som sett helt annorlunda ut det senaste året.

– I april 2021 fick vi vårt andra barn och jag har varit föräldraledig. I och med att det även varit en pandemi har jag verkligen kunnat njuta och vara i den där bubblan. Visst, jag är egenföretagare och kan styra och jobba lite här och där, men den här tiden har varit härlig och jag har kunnat njuta på ett annat sätt än förra gången, berättar hon.

Om kärleken till dansen

2007 var året då Cecilia deltog i Let´s Dance för första gången. Då vann hon hela tävlingen tillsammans med Martin Lidberg. Cecilia berättar att dansen är något som kom in i hennes liv väldigt tidigt. När hon var fem år började hon dansa och redan fyra år senare tävlade hon för första gången.

Annons

– ­Det var inte meningen att jag skulle bli proffsdansare, men efter min första medverkan i tv-programmet blev det bara så. Jag älskar att dansa och för mig har min hobby nu blivit mitt yrke, vilket är roligt, säger hon och fortsätter:

– Dans är en så himla bra träningsform. Man tänker kanske inte att det är på samma sätt som löpning eller styrketräning, men så är det verkligen. När man dansar är man närvarande och måste släppa allt annat. Det är mycket mental träning eftersom man behöver fokusera. Dessutom är den väldigt skonsam, säger hon.

Cecilia Ehlring Danemark och Marcus Granseth i Let´s dance 2022
Cecilia och Marcus på dansgolvet i årets säsong av Let´s Dance. Foto: Karin Törnblom/TT

Men som med många yrken och arbeten finns det även baksidor. Att vara dansare handlar mycket om att prestera och ibland kan kraven bli för höga. Cecilia berättar att hon som tonåring drabbades av anorexia, en erfarenhet hon kommer bära med sig livet ut.

Annons

– Dans är ju på många sätt väldigt utseendefixerat och när jag var i den här åldern var jag väldigt mycket ”duktig flicka” som ville så mycket. Det var otroligt tufft och jobbigt. Det gick så pass långt att jag inte kunde dansa under en period. Men med familjens stöd och min egen insikt om att jag ville ta mig ur det blev det bättre. Jag kom till en punkt då jag behövde göra en förändring, berättar Cecilia.

”Om jag inte får sova presterar jag sämre”

Förutom dansare och egenföretagare är Cecilia även tvåbarnsmamma. För knappt ett år sedan kom sonen Theo och gjorde familjen komplett. Men med en familj på fyra där båda föräldrarna jobbar väldigt mycket – hur får de livspusslet att fungera?

Cecilia berättar att de behövt ta in lite extra stöd och hjälp. Hennes föräldrar bor i Gävle och mannen Fredrik har sina i Italien. Utan barnvakt skulle inte deras liv fungera lika bra. Ja, det är faktiskt okej att be om hjälp, även om det handlar om att få familjelogistiken att fungera, menar hon.

Cecilia Ehrling med barnen Theo och Hugo
När Cecilia är ledig brukar hon hitta på roliga utflykter tillsammans med barnen Hugo och Theo. Foto: Privat

En annan sak som gör att hon pallar den hektiska vardagen är sömnen. För allt hänger ihop. Cecilia förklarar:

Annons

– Jag försöker alltid se till att vila och pausa. Jag är dessutom väldigt noggrann med sömnen, den är SÅ viktig för mig. Om jag inte får sova presterar jag sämre och känner mig bakfull. Jag behöver minst sju timmar per natt, helst åtta, för att bli den bästa av mig själv.

Men ekvationen sömn och småbarn går sällan ihop. Eller?

– Som tur har vi fått två barn som sover helt okej, säger hon och skrattar.

Det börjar bli dags för Cecilia att gå in i träningslokalen. Lördagens program närmar sig och nu ska det sista sättas inför det direktsända avsnittet. Cecilia är peppad och ser fram emot en hel dag med dans. Att den ger henne en hälsosam energi är inget snack om saken. Genom tv:n har vi kunnat se den där sprudlande och glada Cecilia. Vad är hemligheten?

– Jag tycker det är superkul att göra det här programmet. Jag får sådan energi av min danspartner Markus, han är fantastisk, avslutar hon.

Cecilias 3 bästa må bra-tips

1. Träna något du tycker är roligt! Träningen ska inte kännas som ett måste eller krav, huvudsaken är att du trivs med det du gör.

2. Satsa på att sova minst sju timmar per natt.

3. Ät det du gillar! Tänk varierat och gott utan en massa pekpinnar.

Foto: TT, Instagram

Annons