Babynamnen som spås bli trendiga under 2020-talet

En bebis tittar in i kameran

Här är de förväntade namntrenderna!

I början av varje år släpper SCB sin topplista över de vanligaste namnen som nyfödda fått under föregående år. Tio-i-topplistan förändras i regel inte så jättemycket från år till år, eftersom skiften i namntrender ofta tar lång tid.

Under 2019 kunde vi till exempel se att Alice, Olivia och Astrid var de hetaste flicknamnen medan Lucas, Liam och William toppade pojklistan. De allra populäraste namnen kan hålla sig kvar länge i toppen, men kikar vi längre ner på listorna går det att skönja nya trender och identifiera namn som börjat stiga i popularitet.

– Nyblivna föräldrar har många fler inspirationskällor i dag än för 10 år sen. De inspireras bland annat av böcker, filmer, spel och den digitala världen. I dag vill föräldrar ofta ha internationella och unika namn till sina barn – och det är vanligt att man väljer en alternativ stavning av ett vanligt namn, säger namnforskaren Katharina Leibring på Institutet för språk och folkminnen.


Franskklingande namn

Namn med franskt ursprung har länge varit populära och den trenden visar inga tecken på att avta. Namn som Belle, Cleo, Elton och Melvin fortsätter att trenda under 20-talet.


Gamla nordiska namn

Fornnordiska namn är också fortsatt populära, menar Katharina Leibring.

– Men det är få barn som får namn som innehåller å, ä och ö i dag. Föräldrarna vill att namnen ska funka på internet och utanför Norden, säger hon.

Några av de trendigaste fornnordiska namnen är Arvid, Ivar, Freja, Saga och Sigrid.


Namn som innehåller bokstaven L

Namn som Alvin, Alma, Selma och tidigare nämnda Melvin ökar i popularitet.

– Det beror nog på att namn som innehåller L känns mjuka och gulliga, menar Katharina Leibring.


Dubbelnamn i ny tappning

Det har talats länge om att dubbelnamnen ska komma tillbaka – och nu börjar det hända. Vi är dock fortfarande inte redo för namn som Carl-Fredrik och Britt-Marie, utan väljer namn som känns mer moderna – och främst till flickorna. Namn som Anna-Lisa, Anna-Clara och Maj-Lis börjar dyka upp, men trendigast är att addera ett ”-li” eller ”-lo” – till exempel Ida-Li och Emma-Lo.


Varianter på populära namn

Namnen Alice och Alicia har länge varit populära och nu börjar Elicia dyka upp, där man bytt ut första bokstaven för att få ett nytt namn. Även Elise blir allt mer poppis.


Trendiga flicknamn

Bland de flicknamn som Katharina Leibring tror kommer bli trendigare under 2020-talet hittar vi bland annat Ilse, ett tyskt namn som börjat öka i popularitet. Även det latinska namnet Laura har börjat klättra på listan och fornnordiska Vilda, som ett tag minskade i popularitet, har vänt uppåt igen. Bianca blir också allt trendigare – kanske på grund av influencern Bianca Ingrosso. Namnet Jasmine, som länge varit etablerat i kurdiska och arabiska kulturer, börjar också bli poppis. Och kanske kan Greta Thunbergs popularitet få namnet Greta att trenda?


Trendiga pojknamn

Bland de pojknamn som spås bli trendigare hittar vi Alve, den manliga motsvarigheten till det populära flicknamnet Alva. Även Milian blir allt trendigare – besläktat med såväl Max som Maximilian vilka är populära namn sedan tidigare. Ted är också på uppåtgående, en kortform för populära Theodor.


40- och 50-talsnamn är fortfarande otrendiga

Så vilka namn kommer vi inte ge våra barn under det kommande decenniet? Enligt Katharina Leibring är många av namnen från mor- och farföräldergenerationen fortfarande riktigt ute. Namn som Ulla, Bengt, Per och Inga lär med andra ord inte ta sig in på topplistan.

Utvald läsning

Namnen som spås bli populära under 20-talet
Slå på ljud