QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Här är äldreboendet som har skönhetssalong och ”Fia med hutt”

31 mar, 2022 
Fia med knuff och dam som blir fixad
På äldreboendet i gotländska Roma bjuds de äldre på guldkant i vardagen – exempelvis sätter personalen upp skönhetssalong och det spelas "Fia med hutt”. Man har också fått klappa robotkatter och ta en virtuell cykeltur i sina hemtrakter.
Annons

Idén till den provisoriska skönhetssalongen ”Görsifin” uppkom i samband med Nobeldagen, berättar man i ett inslag från Roma i Nyhetsmorgon. Här kan de boende bli piffade med både smink och fina frisyrer.

De äldre har verkligen satt stort värde i initiativet – och enligt uppgift ska framför allt den blåa färgen ha gjort succé!

– Ta fram fantasin och ditt engagemang, och inte krångla till allt, tipsar personalen på äldreboendet i Roma till andra som jobbar inom äldrevården.

Det är dock långt ifrån det enda roliga som händer i Roma. Här har man också infört konceptet ”Fia med hutt” – alltså Fia med knuff, fast med en snaps – och icke att förglömma, punschpraliner i en liten skål.

Boendet i Roma har 50 lägenheter och de boendes behov varierar. Några har demenssjukdomar i olika stadier, andra kämpar med kroppsliga sjukdomar.

Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Robotkatter

Man har tidigare också satsat på andra sätt att liva upp tillvaron för de äldre, exempelvis genom lurviga robotkatter som både kan jama, spinna och lyfta på huvudet när de blir klappade. Framför allt boende med demenssjukdomar har haft stor glädje av robotkatterna.

Annons

Virtuella cykelturer

2019 fick äldreboendet en upplevelsecykel. Man monterade helt enkelt fast ett cykelstyre och pedaler i ett bord och stol i allrummet. Sen kopplar man upp sig till en skärm där man kan cykla runt virtuellt med hjälp av Google Maps. De boende har kunnat ta en cykeltur till sina egna gamla hem eller hälsa på hos personalen.

Virtuell motion och upplevelser är ingen nyhet och finns på fler äldreboenden (precis som att det finns fler som säkert haft tillgång till tillfälliga eller permanenta skönhetssalonger). Det har visat sig ge både glädje, motion och god inverkan på den mentala hälsan.

Så här önskar man att fler äldre hade möjlighet att bo!

Källa: Nyhetsmorgon, Senioren

Foto: TT

Annons